Fogadjátok szeretettel Katát, aki 3 gyerkőc mellett is fáradhatatlanul tanulja a német nyelvet és készül, hogy jogászként dolgozhasson újra. Igazi remek példa arra, hogy soha nem késő és mindig érdemes belevágni, hogy elérjük a célunkat.

Mutatkozz be az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak!

Kata vagyok, 43 éves jogász, háromgyerekes anyuka, aki 2013 óta Svájc német nyelvterületű részén él.

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Német nyelvet tanulok, bár talán ezt a szakaszt már nem mondanám a klasszikus értelemben vett tanulásnak. A „miért” adott; külföldön kell boldogulnom, idegen nyelven. Amikor hét éve kijöttünk, senki, egy szót sem beszélt a családból németül. Persze más nyelveken azért igen (angol és francia). 

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+?

Szerintem nagyjából öt éve akadtam rá Bálint oldalára, amikor – változó intenzitással – már két éve küzdöttem a német nyelv szépségeivel. Nagyon sokat segített az ő története is és a sok többi motiváló bejegyzés is, és persze mindenekelőtt a módszerek, tudományos kutatások, amiket Bálint bemutatott.

Az Ankit az ő hatására kezdtem el használni és elvégeztem az online tanfolyamot is. A mai napig nagyon szeretem a hírleveleit, amikor vicces öniróniával mutat be egy-egy olyan buktatót a nyelvtanulásban, amin mindenki átmegy.

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

Beszélni, beszélni, beszélni.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az ami jól megy, mi az erősséged a nyelvtanulásban?

Mivel jogász vagyok, nagyon jól megy a „magolás”. A nyelvtan alapos megtanulására igényem is van és szívesen is csinálom. Mivel középiskolában kitűnő magyar nyelvtan tanárom volt, van hova kötni a nyelvi jelenségeket idegen nyelven. Ez hatalmas segítség.

Elméleti nyelvtanban bárkit lenyomok. Még a 13 éves fiamat is, aki hat éves kora óta itt jár iskolába. De ha meg kell szólalni, az más.

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

Az élő beszéddel természetesen. Nagyon sokáig tartott az a fázis (tart még ma is), amikor elméletben már sokat tudtam, de ha meg kellett szólalni, a háromnegyedét rosszul használtam. Úgy éreztem, hogy túl lassú az agyam és túl gyorsan jár a szám.

Hogyan lendültél túl rajta?

Hú! Nagyon lassan, de elfogadtam, hogy ez hozzátartozik a folyamathoz.

Nem ostoroztam már magam annyit, amikor a bölcsiből hazafelé jövet számba vettem, hogy mi mindent mondtam rosszul a gondozónőnek, egyszerűen csak tanulni akartam belőle

Mi motivál téged a nyelvtanulásban? 

Szeretnék itt is jogászként elhelyezkedni. Ehhez most egyetemre járok. A mester szakot kell elvégeznem és van már egy lezárt félévem 22 kreditponttal.

Ha lecsökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled? 

Visz a lendület. És a vizsgadrukk. Nekem nincs lehetőségem „nemfoglalkozni” a nyelvvel. 

Mi az az egyetlen, egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

Italki. Annak ellenére, hogy semmi kedvem nem volt hozzá, este, amikor a gyerekek már ágyban voltak, lenyomtam hetente két, csak beszélgetős órát.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

A svájci szomszédaink majd' minden alkalommal megkérdezték, amikor indultunk valahova és összetalálkoztunk a lépcsőházban, hogy „Gönd ir posthce?” Én meg félig érteni véltem, hogy Svájcban valószínűleg az emberek minden nap mennek postára (ugye..), ezért kérdeznek mindket is. Aztán amikor tavaly jártam svájci német kurzusra az egyetemen (közel hat év után) leesett, hogy ez azt jelenti, hogy megyünk-e bevásárolni.

Milyen jótanácsod van más nyelvtanulók számára?

Keress magadnak egy szimpatikus embert az Italkin vagy bármelyik másik ilyen fórumon (merj váltani is, ha nem jön be) és erőltesd a beszédet. Egy fájdalmas első fázis után jön a siker és a felszabadulás. Aztán pedig még élvezni is fogod.

Bármi más, amit el szeretnél mondani?

Sosem késő megtanulni egy új nyelvet. Fitten tartja az agyad, akárhány éves vagy.