Gergely a megkopott középfokú angol nyelvvizsgáját élesztette újra, ami olyan jól sikerült, hogy szeptemberben büszkén lobogtathatta a frissen szerzett felsőfokút is. Ennek örömére már a következő nyelv tanulását tervezgeti, hogy a megtanult módszereket ott is ki tudja próbálni. Hogy mik voltak ezek? Kiderül, ha elolvassátok a történetét.

Mutatkozz be az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak!

Gergely vagyok, 40 éves, házas, 4 gyermek édesapja.

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Angolul igyekszem megtanulni vissza-visszatérően, de ez szerintem sokaknak ismerős. Még 2008-ban szereztem középfokú nyelvvizsgát, de azután sajnos nem használtam a nyelvet.

3 évvel ezelőtt tavasszal jött az újabb elhatározás, hogy nekilássak újra az angoltanulásnak. Több oldalról is érkezett a motiváció ehhez. Egyrészt a munkám során adódtak lehetőségek külföldi képzésekre, konferenciákra utazni, ami eléggé érdekelt. Másrészt őszintén szólva kezdett idegesíteni, hogy már szinte mindenki képes angolul kommunikálni, csak én nem.

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+?

Amikor újra nekiláttam a tanulásnak kerestem azokat a módszereket, ötleteket, amelyek segíteni tudnak céljaim elérésében, eközben találtam rá a blogra, ami nagyon sokat segített.

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

Nekem személy szerint az Anki nagyon sokat segített, szinte minden nap használtam, a napi rutinom részévé vált.

Természetesen sorozatokat is néztem angolul, angol felirattal, amelyekből az ismeretlen szavakat kikerestem és bevittem az Anki-ba.

Sokat segített az olvasás is, amit a könnyített, nyelvtanulóknak szóló regényekkel kezdtem.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az ami jól megy, mi az erősséged a nyelvtanulásban?

Magával a beszéddel nem volt gondom, mármint a legtöbb esetben nem okozott gondot megszólalni, ez alól csak az a néhány eset volt kivétel, amikor hirtelen kellett beszélni sok ember előtt, felkészülés nélkül.

Ezen kívül most, hogy így felnőtt fejjel kezdtem el újra nekilátni tanulni, sokat segített, hogy beiktattam a napi rutinomba a nyelvtanulást. Amíg tömegközlekedtem, az Anki-t használtam, utána olvastam. Ezek szinte biztos pontok voltak egy átlagos napomban.

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

Természetesen a nyelvtannal. Nem is a megértése okozott gondot, hanem az alkalmazása. Hiába töltöttem ki teszteket, feladatokat, akkor és ott ment, de később nem tudtam rendesen alkalmazni.

Hogyan lendültél túl rajta?

A nyelv használatával. Ahogy egyre többet használtam a nyelvet, akár olvasás vagy beszéd által. Azt vettem észre, hogy azok a dolgok, amik korábban nehézséget okoztak, így egyre természetesebbé váltak. Persze nem azonnal, hanem szépen lassan.

Mi motivál téged a nyelvtanulásban? 

Mindig a következő cél, ami általában a Covid előtti világban a következő kiutazás volt. Miután beütött a járványhelyzet, akkor gondoltom arra, hogy megpróbálom a felsőfokú nyelvvizsgát, mint következő célt. Szerencsére a tanárom szerint sem volt eleve kudarcra ítélve az ötlet.

Ha lecsökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled? 

Lehet, hogy szerencsém volt és jól álltam az egész nyelvtanulás dologhoz, de nem igazán emlékszem, hogy lecsökkent volna valamikor is a motivációm. Talán ez annak volt köszönhető, hogy a legközelebbi, elérhető távolságban lévő célra koncentráltam.

Mi az az egyetlen, egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

A szavak napi szintű gyakorlása az Ankival.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

Egy nemzetközi társaságban próbáltam meg egy poént elsütni, de nem igazán ment át, csak szerintem volt vicces. Bár itthon a feleségemnek elmesélve ő is jól szórakozott rajta.

Milyen jótanácsod van más nyelvtanulók számára?

Tartsák észben, hogy ez egy hosszú távú project, amibe időt és munkát kell fektetni. Nincsenek instant megoldások, vannak viszont nagyon hasznos dolgok, amelyek a mai világban nagyon sokat tudnak segíteni.

Az internet is tele van a nyelvtanulás szempontjából hasznos dolgokkal. A már sokat említett Anki mellett számomra nagyon hasznos volt az iTalki, ahol anyanyelvi emberekkel tudtam beszélgetni, valamint sokat segített, hogy online tartottuk az órákat a tanáraimmal.

Ezeken kívül nagyon tudom ajánlani a különböző podcast-okat is, személyes kedvencem a Luke’s English Podcast-ja volt, aminek még telefonos applikáció változata is van.

Bármi más, amit el szeretnél mondani?

Ahogy egy helyen már te is megfogalmaztad, ha jól emlékszem, a nyelvtanulás önálló, de egyedül nem ment volna.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a tanáraimnak, Montaro-Durucz Nikolettának és Markó Rolandnak, akiket a Skypesuli oldalon találtam meg, a belém fektetett időt és közös munkát, valamint kedves feleségemnek a türelmet.