Olvasói sikersztori – Sárosi Tamás

Tomi igazi világjáró, akit nem csak a kultúrák ejtettek rabul, hanem a nyelvtanulás, pontosabban a nyelvhasználat szerelmese is lett. Annyira, hogy szerelme késztette, hogy spanyolul kezdjen el tanulni. Fél év alatt eljutott egy erős középszintre, illetve az olaszba is belekezdett. Inspiráló a története!

Mutatkozz be az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak!

Sárosi Tomi vagyok 28 éves, eredetileg tanár. Ha röviden le kellene írnom magam, a hegylakó introból tudnék idézni, “ a 400 év alatt volt már katona, szerető, es vándor”.

19 éves korom óta külföldön élek, hol itt, hol ott. Mixerkedtem Londonban, tanítottam Milánóban, gyerekekre vigyáztam Pennsylvániában, futárkodtam Walesben, marketingben dolgoztam Izlandon, és még sok más apróság.

Mindenem a kultúrák megismerése, ismereteim tágítása. Nagyon szeretek sportolni, a legnagyobb hobbim a magashegyi hegymászas, alpinizmus.

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Angolul beszélek folyékonyan, hivatalosan tanítottam is, Waldorf iskolákban, Angliában es Walesben. Az angol azért jött, mert muszáj volt.  Erre részletesen nem is térnék ki, egyszerűen a személyiségem részévé vált.

Spanyolul B2 szinten mozoghatok, míg olaszul olyan A2-B1 körül lehetek.
Miért beszélek Spanyolul? Szerencsésnek mondhatom magam, hogy egy spanyol leányzó a partnerem, aki megtáncoltatja a szürke hétköznapjaimat. A Covid miatt sokkal több szabad időm lett, így egy bő fél éve, elkezdtem komolyan spanyolt tanulni, Bálint módszereivel.

Olaszul azért tudok, mert körülbelül fél évet éltem egy olasz családdal, közel Milanóhoz. Nagyon fontosak lettek számomra, ezért elkezdtem olaszul tanulni, hogy megismerjem őket, még jobban.

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+?

Bálint blogját 2016 óta. Azért kezdtem el olvasni a blogot, mert nagyon elegem volt a „hagyományos” tanulási módszerből, mindig is érdekelt, hogy „tudományosan” hogy kell tanulni.

Bálint írásai, ötletei valahogy nagyon a szívemből szóltak, rezonált a segítségkérésemmel. Azóta is lelkes híve vagyok, és hirdetettem a módszereit.

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

A kedvenc nyelvtanulási eszközöm az Anki, és azon belül is a saját csomag készítése, kifejezésekkel. Nekem ez vált be a legjobban, 2-3 szavas kifejezések, amiket be tudok vágni a beszélgetés közepén, gondolkodás nélkül.

Elképesztően hasznosnak találtam, hogy egy megtanulandó szót, kontextusba kell helyezni. Egyszerű de nagyszerű.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az ami jól megy, mi az erősséged a nyelvtanulásban?

Az erősségem abszolút a beszéd. A kevesek egyike vagyok, akinek soha nem esett nehezére megszólalni, kifejezni magam.

Mindig is úgy gondoltam, hogy a nyelv beszédben létezik igazán, a többi testrésze meg kicsit gyermekcipőben jár. (Ne felejtsük el, hogy az írás, olvasás a beszélt nyelv után jóval később jelent meg.)

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

A spanyol es az olasz nyelvben is a ragozással szenvedtem a legtöbbet.

Amit nehéz volt elfogadni, hogy a szótanulás érdekes és brutál gyorsan tágítja a kifejező képességedet, míg a ragozás „pusztán” a már ismert szavaidat cizellálja egy kicsit jobban. Ami egy bizonyos szint után nélkülözhetetlen.

Beleestem abba a hibába, hogy az aktív szókincsem farkasként énekelt a Holdnak, míg mellette  a ragozásom, mint egy kiskutya, csak csóválta a farkát. Mai napig a ragozás a gyengém.

Hogyan lendültél túl rajta?

Úgy lendültem túl rajta, hogy a ragozást beraktam a napi rutinom elejére. Amíg a ragozást végig nem csináltam, nem nyúlok semmi máshoz.

Plusz a Clozemaster, egy elég jó kis játék volt ahhoz, hogy ne szenvedésnek éljem meg a ragozást.

Mi motivál téged a nyelvtanulásban? 

Spanyolnál természeten a szerelem az üzemanyagom, habár ez nagyon hamar átfordult abba, hogy érdekel a kultúra, és hogy egy hatalmas világ nyílt ki előttem (Dél Amerika, Costa Rica, Cuba etc.).

Ha meg őszintébb akarok lenni, akkor megbabonáz, hogy egy új nyelv ismeretével, egy másik személyiséget tudok kialakítani. Mint egy smink. Az angol nyelvszerkezet egyszerűsége miatt, amikor beszélem, átlátható, cél orientált, nehéz félreérteni.

Ezért amikor angolul beszelek, egy letisztult, angol úriembernek érzem magam, kicsit komolyabbnak. Amikor olaszul beszél(tem), a sok „cs” miatt kicsit pattogós a hangzása olyan csatába vonulós.

Így az olasz személyiségem, mint egy katona, feltöltött Duracell nyuszi. Végül spanyol nyelv a sok „sz” és egybesimulással, a szavaikkal , úgy hangzik, mint egy dal. Finom, lágy, kedves, kicsit trubadúrérzésem van, amikor beszélem. Tökéletes, ha szerelmes az ember.

Ha lecsökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled? 

Úgy lendültem túl rajta, hogy ünneplem amikor érzem, hogy megálltam.

Amikor eléred a platót, akkor emészti az agyad, azt a rengeteg kódot, amit beletömködtél a nyelvtanulási idő alatt. Komolyan ünneplem, ilyenkor szoktam venni egy pizzát, és leülni, hogy jó úton járok, lassan jön az áttörés.

Illetve megfogadtam Bálint tanácsát, és egy kicsit hagytam „pihenni” az agyam, mert nagyon nagyon sokat tanultam. Sorozat nézés + ünneplés.

Mi az az egyetlen, egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

Az egyetlen, egyszerű dolog az, hogy a fegyelmet választom az érzelmek fölött. Ha attól teszem függővé a nyelvtanulásom, hogy „van-e kedvem”, beismerem, hogy nem vagyok szabad. Az érzelmeitől teszem függővé, hogy tanulok-e vagy sem.

Mintha az időjárástól tenném függővé, hogy ma jó kedvem lesz-e vagy sem. Ha már meglátok egy felhőt, el is szomorodom. Ezért a fegyelmet és a célomat választom az érzelmeim helyett.

Persze néha nem.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

Egyszer amikor Jessi, a partnerem testvérével beszéltem (4 hónap spanyoltanulás után), megkérdezte, hogy milyen az időjárás Izlandon. Én meg azt hittem, hogy mióta vagyok kint.

Szóval elkezdtem az életemet mesélni, Adámtól es Évától, amikor szerencsétlen csak az időjárást kérdezte. Na, de hát legalább jobbam megismert. 🙂

Milyen jótanácsod van más nyelvtanulók számára?

Teknősbéka. Kicsi lépesek, jó irányba, folyamatosan. Tudom, hogy mindenhonnan az folyik, hogy 3 hónap alatt folyékonyan angolul, plusz bombatest. De az egyetlen igazság hogy a folyamatos kis lépesek, amiket keresel az életedben. Légy egy fegyelmezett teknős!

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak