Olvasói sikersztori – Csiszár Norbert

Norbi története biztos sokatoknak ismerősen cseng: hosszú, eredménytelen nyelvtanulás, bukott nyelvvizsga – aztán a saját kezébe vette az irányítást és önálló nyelvtanulóként már nem igzul, ha be kell ülni egy angol nyelvű tárgyalásra vagy meg kell írni egy levelet angolul.

Mutatkozz be az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak!

Norbert vagyok, 43 éves, nős. Szegeden élek családommal. Egy építőipari cégnél dolgozom, mint vállalkozás-előkészítő. Szabadidőmben olvasok vagy gitározok.

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Általános iskolás koromban a kötelezően orosz nyelvet kellett tanulni. Az utolsó években volt lehetőség új nyelv tanulására. Váltani szeretem volna. Így kezdetem el az angolt tanulni. Az első angol tanáromtól megkaptam a kemény alapokat. Az angol nyelvtanulást a középiskolában abbahagytam.

Az egyetemista koromban kezdtem újból nyelvet tanulni, mivel a diploma kiadása a nyelvvizsga feltétel volt. Úgy gondoltam, ha már elkezdtem az angolt és megvoltak az alapok, könnyebben meg lesz a középfokú nyelvvizsgám. Sajnos tévedtem.

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+?

Az angol tanulással lassabban haladtam és voltak tanulási nehézségeim. Úgy gondoltam, hogy nemcsak bennem van a hiba, hanem a nyelvtanítási módszerekben is. Így véletlenül találtam rá Öt év – öt nyelv weboldalra.

A weboldal olvasgatva lassan a régi módszerek kiürültek és teljesen nyitott voltam az új ötletekre.

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

Szabadidőmben sokat olvasok az anyanyelvemen, de a kedvenc könyveim megvannak angolul is. Sokat segít, ha először elolvasom a magyarul és utána angolul, de volt úgy is, hogy fordítva csináltam. Segít a mondatok összeállításában. Ha vannak új szavakat, amiket nem ismerek és kéziszótárból keresem meg a szavakat, azok megmaradnak a fejemben.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az ami jól megy, mi az erősséged a nyelvtanulásban?

Talán a szótanulás.

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

Nekem, ami nehezem megy, az a hallás utáni értés (listening). Ezt a mai napig nem szeretem. Pedig, ha belegondolsz ez nagyon fontos. Ha például híreket hallgatunk vagy nem látjuk azt a személyt, aki beszél hozzánk csak halljuk. A fülünket sokkal jobban kell használnunk.

Hogyan lendültél túl rajta?

Sajnos nincs biztos módszerem. Csak a gyakorlás. Nem elég egyszer-kétszer meghallgatni. Van úgy, hogy tízszer is meghallgatom, megállítom. Régebben, mindig megnéztem, ha volt hozzá szöveg.

Mindig azt a jótanácsot kaptam, hogy egészben kell érteni úgy egyszerűbb. És mi van akkor, ha halott szövegben nincsenek meg a megfelelő szókészlet a fejemben. Akkor elég nehéz. Mostanában mindig kielemzem a hallott szöveget.

Mi motivál téged a nyelvtanulásban? 

Érteni akarom, azt a nyelvet, amit tanulok. A tanultam más nyelveket is pl. németet és oroszt.

Az orosznak két évvel ezelőtt kezdtem újból neki. Az új nyelv mindig új kihívást jelent.

Ha lecsökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled? 

Van úgy, hogy a heti angol óra nagyon rosszul sikerült. Ez elveszi néha a kedvemet az egésztől. Mindig azon gondolkozom, olyan régen csinálom, akkor ezt most miért nem megy.

Egy-két napig félreteszem. Csinálok mást és egyszerűen rápihenek, mert van úgy, hogy a tele van a fejem. Nem fér már bele semmi sem. Fel kell töltődni…

Mi az az egyetlen, egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

Sokat segített a Szólalj meg! kurzus. Ma már nem parázok, ha be kell ülni egy angol nyelvű tárgyalásra vagy meg kell írni egy levelet angolul. Adott egy lökést, egy kis önbizalmat.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

Ez az egyik nyelvvizsgán történt. Az első nyelvvizsgám előtt jártam a Diploma Mentő kurzusra. A kurzus kiscsoportos volt, max 6-7-en lehettünk. A tanáraim mindig noszogattak, hogy próbáljak meg beszélni, mert a nyelvvizsgán kell, de én nem szólaltam meg és nem is beszéltem.

Elérkezett a vizsga ideje. Mire rám került a sor, már több órája várakoztam és nagyon ideges voltam. Végül bementem az egyik csoporttársammal a nyelvvizsgára és ott helyben elkezdtem beszélni folyamatosan. A társamnak meg tátva maradt a szája. A vizsga után elmesélte a többi csoport társamnak mi is történt (nem tudom ki volt az, aki a vizsgán volt, egy teljen másik emberrel vizsgáztam).

Gondolom, a stressz előhozta azt a tudást, ami bennem volt.

Milyen jótanácsod van más nyelvtanulók számára?

Ha úgy érzitek, hogy az a nyelv nem megy, amit tanultok: bátran váltsatok és próbáljatok ki más nyelveket is, hátha az jobban tetszik és utána lehet, hogy a régebben tanult nyelv tanulásához jobban lesz kedvetek. Kell a megújulás és a változás…

A nyelvtanulásban sok munkát kell belefektetni. Ne higgyetek azoknak az ismerősötöknek, aki azt mondják, hogy nekik könnyű a nyelvtanulás. Lehet, hogy nekik jobb érzékük van az adott nyelv megértéséhez, neked meg több időre van szükséged, hogy elérd ugyanazt az eredményt. Kitartás…

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak