Olvasói sikersztori – Tőkés Hanga

Hangával először 2016-ban leveleztünk, ekkor mesélt arról, hogy nyelvi környezetben igyekszik elsajátítani a norvégot. Tele célokkal és tervekkel, valamint elképesztően kitartó, következetes és szorgalmas munkával, napi 2-3 óra intenzív tanulással sikerült elérnie a kitűzött célt. Legutóbb már a sikeres B2-es szintű nyelvvizsgáról számolt be. Az ő története következik.

Mutatkozz be röviden az Öt év – öt nyelv+ olvasóinak! Ki vagy, mit kell tudni rólad?

A nevem Tőkés Hanga és 28 éves vagyok. Erdélyből származom egy kis városból, Székelyudvarhelyről. 2019. áprilisában volt 5 éve, hogy Norvégiába költöztünk a férjemmel.

Milyen nyelvet tanulsz, mióta és miért?

Adott volt a lehetőség, hogy norvég nyelvtudás nélkül munkát vállaljak itt egy üvegházban, ahol a kollégák 90%-a erdélyi magyar volt, beleértve a csoportvezetőt is. Az első évben angolul érvényesültem mindenhol, mivel a norvégok többségébe kortól függetlenül nagyon jól beszél angolul, így nem volt gond a bankban, üzletekben, autóvásárlásnál.

Ahogy kezdtem megismerni az országot, kultúrát nagyon tetszett és úgy gondoltam érdemes lenne továbblépni, munkát váltani és a kis szigetről, ami helyes volt és aranyos egy kicsit izgalmasabb helyre költözni, az olaj fővárosába, Stavangerbe. Egy komolyabb munkához viszont elengedhetetlen, hogy folyékonyan beszéljen az ember norvégul, így eldöntöttem, hogy elkezdek norvégul tanulni.

Gyakorlatilag 4 éve tanulok norvégul, de aktív tanulásnak az első 2 évet mondanám és abból is a legelső volt a szuperintenzív heti 7X2 óra minimum. A szigeten csak 1 tanfolyam indult, de ez sajnos nem volt összeilleszthető a munkával, így kénytelen voltam hinni abban, hogy autodidakta módszerrel is sikerülni fog.

Olvasgattam fórumokat, gyűjtöttem az információkat és azt vettem alapul, hogy hogyan tanultunk a középiskolában, azaz könyv+munkafüzet+hanganyag+szótanulás. Nagyjából egy év alatt végigrágtam magam 2 könyvön munkafüzettel, hanganyaggal. Ez idő alatt egy fél évig együtt laktunk egy norvég diákkal, az egyik szobánkat kiadtuk neki bérmentesen azért cserébe, hogy legyen egy norvég akivel napi szinten lehet gyakorolni a kommunikációt. Ez az egy intenzív év elégnek bizonyult ahhoz, hogy én és a férjem is munkát váltsunk, ő a szakmájában mint fodrász, én, mint személyi asszisztens.

Mióta és miért olvasod az Öt év – öt nyelv+-t?

Az Öt év – öt nyelv oldalra teljesen véletlenül bukkantam úgy kb. 3 éve. Tetszett, hogy végre megerősített valami abban a hitemben, hogy igenis lehetséges egy idegen nyelvet magunktól megtanulni, drága tanfolyam vagy magántanár nélkül, méghozzá nem is akármilyen szinten. Motivációt adtak és adnak a beszámolók és egyszerűen öröm olvasni más szenvedélyes nyelvtanulók írásait, igazán nagy erőt tudok belőlük meríteni. Sokan szkeptikusan voltak az alkalmazott tanulási módszerrel szemben, de szerencsére jöttek a pozitív visszajelzések a norvégoktól.

Mi a kedvenc nyelvtanulási módszered?

A hagyományos nyelvkönyv+munkafüzet+hanganyag+idegen szavak jegyzetelése és fordítása kombó. Ez adta az erős alapot és szükségem volt rá, hogy szisztematikusan tudjak tanulni és nagyjából értsem a – nem mindig fellelhető – logikát

Okozott egy kis nehézséget, hogy Norvégiában 2 hivatalos norvégot tanítanak és beszélnek, plusz rengeteg dialektus van. Mindkettő a régiótól függ. A legtöbb nyelvkönyv bokmål norsk-ot (könyvnyelv) oktat, viszont ahol mi lakunk a nynorsk-ot (újnorvég) beszélik. Én a bokmålt tanultam, de idővel belerázódtam a dialektus és nynorsk megértésébe. A nyelvvizsgát viszont bokmål-ból tettem.

Nagy szükség volt arra is, hogy minél többet hallgathassam az élő nyelvet anyanyelvűektől és igazán akarjam megérteni. Ha már ciki volt tizedszerre visszakérdezni akkor próbáltam memorizálni az idegen szót vagy kifejezést és utána nézni később. Amikor egyedül voltam próbáltam úgy kimondani hangosan a tanult szavakat ahogy azt a norvégoktól hallottam.

Mi az, amiben a legjobb vagy, mi az, ami jól megy, mi az erõsséged a nyelvtanulásban?

Azt hiszem a legnagyobb erősségem az ambícióm. Az első perctől hittem benne, hogy egy nap folyékonyan probléma nélkül fogom beszélni ezt a nyelvet. Legjobban talán az idegen szavak memorizálása megy, de jól megy a nyelvtan megértése is.

Milyen résszel szenvedtél a legjobban?

A legjobban az olyan szavak/kifejezések memorizálásával szenvedtem, ami kiesett az érdeklődési körömből.

Hogyan lendültél túl rajta?

Elhitettem saját magammal, hogy ezekre még igenis szükségem lehet, és kihívásnak fogtam fel.

Mi motivál téged a nyelvtanulásban? A motivációm az adja, hogy itt akarok élni, boldogulnom kell a mindennapokban, és a kultúrát is jobban szeretném megismerni.

Ha csökken a motivációd, mivel pótolod, hogyan növeled?

Rendbe teszem a gondolataim, tudatosítom a céljaimat és újra nekifutok.

Mi az az egyetlen egyszerű dolog, ami a legnagyobb hatással volt a nyelvtanulásodra?

Nagy hatással volt rám amikor szembesültem azzal, hogy a norvégok sokkal jobban örültek, ha csak nyöszörögtem az anyanyelvükön, minthogy a könnyebb utat válasszam és angolul értessem meg magam.

Nagyon pozitív embereknek ismerem őket és a folyamatos bátorításuk sokat segít.

Milyen vicces helyzetbe kerültél már az általad tanult nyelven?

Nem emlékszem egy esetre sem hirtelen, amikor vicces helyzetbe kerültem volna, de a férjemtől egyszer megkérdezték, hogy hány éves a kutyánk és rávágta, hogy 20, mert a 7 és 20 között csak egy hang különbség van. 7-nek úgy mondják sju (ejtsd. sű), és a 20-nak úgy mondják tjue (ejtsd sűe). Elég meglepetten nézett a férfi ránk.

Egy másik vicces helyzet ugyancsak a férjemmel amikor az étteremben megkérdezték tőle, hogy kér-e még valamit és azt mondta, nem köszöni, már teljesen részeg. A full (ejtsd füll) szó bár jelenti, hogy tele, teli, de nem használják jóllakottságra, inkább részegségre.

Milyen jótanácsod van más nyelvtanulók számára?

Ha egy jó tanácsot kéne adnom bárkinek a nyelvtanulással kapcsolatban azt mondanám, hogy szenvedéllyel közelítse meg. Nem hiszem, hogy bárki is komoly sikereket érhet el a tanulásban, ha undorral áll hozzá és tehernek éli meg. Találjon egy olyan módszert, ami neki a legjobban tetszik és hatásosnak érzi, majd mindig kérdezze meg önmagától, hogy 100%-ban teljesített-e aznap és tehet-e bármi többet hogy közelebb legyen a céljaihoz.

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak