Ne tanulj szavakat (inkább csináld ezt helyette!)

A múltkori “Szókincs a zsebben” cikk nyomán támadt egy kis zavar az erőben, ezért szeretnék pontosítani pár dolgot, hogy mikor és hogyan érdemes szavakat tanulni, ismételni, illetve gyakorolni.

A kontextus fontossága

Szavakat önmagukban nem érdemes tanulni – biztosan neked sem idegen az a helyzet, mikor az általad tanult nyelven beszélsz és egy újonnan tanult szót csempészel a mondandódba, ám a hallgató partner megnyúlt arccal néz rád kérdőn, hogy pontosan mit is szeretnél mondani.

Tudjuk milyen ez, mindenki átélte már. Ez azért van, mert a nyelv igaz, hogy szavakból áll, azonban ezek nem választhatók el egymástól teljes mértékben. Ezt hívják kontextusnak. Bizonyos kontextusban bizonyos szavakat használunk az anyanyelvünkön is.

Ha mondjuk egy barátod azt mondja, hogy előléptették, akkor arra válaszolhatod, hogy “hát ez fenomenális!”, vagy azt, hogy “hát ez tök jó” – az értelme nagyjából mindkettőnek ugyanaz, mégis érzed, hogy az előbbi valahogy sántít. Mert a helyzet kontextusához nem illik. Természetesen ugyanez igaz a világ összes többi nyelvére is, nem csak a sajátunkra.

Éppen ezért, mikor azt mondjuk, hogy szavakat tanulunk, akkor azt mindig a kontextussal együtt értjük. A kontextus lehet egy mondat, egy helyzet, egy gondolat, bármi, ami jelzi, hogy hol, hogyan és mikor kell használnod az adott szót.

Szavakat tehát nem tanulunk önállóan, mert akkor nem tudjuk, hogy mikor kell őket helyesen használni.

Akkor hogyan tanuljak új szavakat?

A válasz magától értetődik: mondatokban, de legalább kifejezésekben. Például mondjuk szembetalálkozok a német “egész” (ganz) szóval. Egész idő alatt – die ganze Zeit. Egy éles helyzetben, egy beszélgetésben, egy fogalmazásnál eszedbe fog jutni, hogy van ez a szó, hogy “egész” és ha van “egész idő alatt”, akkor biztosan jó lesz az “egész évre” is, hiszen ugyanúgy időtartamot jelent. Lássuk csak: das ganze Jahr.

Egy gyors Google keresés és már ki is derül, hogy igazunk van (vagy éppen a tatoeba.org mondatadatbázisban is ellenőrizheted).

Viszont ha azt szeretném mondani, hogy “ennyi az egész?” arra mást használunk (das ist alles?). Innen jönnek a viccesen összerakott mondatok az új nyelven – mert nem tudjuk, hogy melyik szót milyen kontextusban használják.

Ettől azonban még a kifejezés “das ganze Jahr” arra vonatkozik, hogy mondjuk nem a voll, vagy völlig szavakkal használjuk (hiszen a szótár szerint ezek is azt jelentik: egész – de nem az idő kontextusában!)

Még jobb, ha mondatba helyezve tanulod meg, hiszen ez még teljesebb képet ad, hogy mikor és hogyan használják a szót.

Maga a szótanulás az az adott szóra irányul, hogy a hangalakját, az írásképét könnyebben meg tudd jegyezni – erre használhatod a mnemonikákat.

Miután megjegyezted, hogy hogyan szól, hangzik a szó, akkor kifejezésbe, vagy mondatba rakod és beteheted Ankiba, ez adja az ismétlést, hiszen már megtanultad a szót és azt is tudod, hogy milyen környezetben, kontextusban használják, így azt tudod ismételni. Végezetül pedig, mikor itt van az ideje – gyakorolhatod.

Összegezve

 1. Megtanulod a szót mnemonikával
 2. Kontextusba helyezed, hogy tudjad hogyan és mikor lehet használni
 3. Ankiba helyezve folyamatosan a memóriádban tartod (ismétled)
 4. Éles helyzetben pedig gyakorlod és használod
 5. A kör pedig indul elölről egy újabb szóval

Te használod a kontextust a tanulásnál? Hogyan? Osszd meg velünk lent a kommentekben!

Szeretnél mindenre emlékezni, amit már egyszer megtanultál?

Akkor ismerd meg, hogy hogyan működik az elméd, a memóriád és hogy hogyan jegyezhetesz meg mindent az általad tanult nyelven. Katt ide a részletekért!

 • Pál Kiss

  Nekem német (most kezdtem el) és az angol lenne cél és esetleg a görög,de azt mintha kevés magyar tanulná nincs sok minden róla az interneten .

 • Valaki

  Ha saját nyelvet csinálok akkor más az 5 pont XD

 • Pingback: Bizonytalan kezdőből magabiztos turistáig - 3 hónap alatt kínaiul - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Angol nyelvtanulás - hol a francba kezdjem? - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német nyelvtanulás 6 lépésben - Kezdők útmutatója - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: 34+1 ingyenes angol nyelvtanulási módszer - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: 9 kifejezés, ami hozzásegített a német felsőfokú nyelvvizsgához - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Emlékezz a megtanultakra - a nagy ANKI leírás (és videó)()

 • Andul

  Duolingo német létezik,vagy csak angol verzió? Hasonló német nyelven?? Köszi

  • Szia Andul,

   Létezik duolingo német, de csak az angolon keresztül lehet tanulni, magyarul (még) nem.

 • Ági

  Kedves Bálint!
  Nagyon szuper, amiket írsz! Egy apró kiegészítést megengedsz nekem?
  das ganze Jahr: egész évben
  Németül az időhatározókat sokszor fejezik ki tárgy esettel, pl. den ganzen Tag – egész nap, ugye.
  Tehát az a mondat, hogy ‘Ich habe das ganze Jahr nicht geschlafen’ mégiscsak helyes!

  • Szia Ági, köszi, ki is javítottam! 🙂

 • Shinnokina

  Én most a fehér filctáblával kísérletezem, felvésem a lecke szavait és magamtól megpróbálok mondatokat írni velük. Akár végtelenül egyszerűeket is.

  • Helyes, az egyszerű az nagyszerű, ahogy mondani szokták. 🙂 Semmi értelme túlbonyolítani.

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló V. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • hidroponi

  a kontextus fontossagarol egy jo kis bemutato Brachfeld Siegfried-tol:

  http://www.youtube.com/watch?v=PT29zJXRNlU

 • Danka

  Egyetlen hiányzó pontot tennék hozzá amolyan 0. pontként: Válassz érdekes szóforrást.
  A módszer, ami nálam bevált:
  Fogom a Leicht Deutsch Lernen példamondatát, beírom az ankiba. Mindjárt van kontextus, kapok egy vicces, könnyen megjegyezhető mondatot, tehát a mnemomika technika itt már csak akkor kell, ha valami nagyon agresszív szóról van szó, de a legtöbb ebből 1 napon belül meg is ragad.
  LDL-t hallgatva gyakorlom és használom olyan módon, hogy a kérdés-válasz játékban sokszor kicsit átfogalmazott választ adok, hogy egyénileg is kelljen a szóval gondolkodni.
  Éles helyzetben meg már nincs probléma.
  Szóval szerintem nagyon fontos, hogy a szavaknak valami érdekes forrása legyen, valami érzelmi töltettel. Én szó listából akkor is nehezen tanulok, ha használom az ankit, mnemomikát, mindent. Mert a szó lista nem érdekel, de Lucas hülyeségei viszont igen.

  Régen angolból csináltam, hogy kerestem egy bugyuta sorozatot egyszerű nyelvezettel, ez lett a Merlin. Néztem angol felirattal és szinkronnal és gyakorlatilag a felirat mondatait másoltam ki. Ott is meg volt az érzelmi töltet, mert a srác meg a herceg folyamatosan szivatták egymást, ezeken én vigyorogtam és gyorsan, hatékonyan tanultam a szavait Ankival.

  Meg ha már témánál vagyunk, kontextusról az a tapasztalatom, hogy akár több, számomra még idegen szó is remekül tud egymás kontextusa lenni. Pl Ich war in der Metzgerei und in der Bächerei. A két különböző boltot tök jól meg lehet tanulni egyszerre is, sőt jobban megmarad, mint egyesével. De igaz ez a fenti példában a ganz és a Jahr esetében is. Ugye ennek másik nagy előnye, hogy nem lesz az ankiban naponta 500 kártyám, amit át kell néznem, ha 1 kártyán 2-3 új szó is ott van.

  • Hasonlóképpen gondolom én is. Ezért sokkal jobb saját élményből dolgozni. Ha neked az LDL tetszik (mint ahogy nekem is és én is ugyanúgy kijegyzetelem), akkor az. De cikkekből, könyvekből, képregényekből, filmekből – bárhonnan lehet venni új szavakat/kontextust. A lényeg, amit te is írtál, hogy az személyes legyen. Ezért nem érnek sokat az előre legyártott anki pakkok és ezért nem szoktam odaadni senkinek az én paklijaimat. Mert felesleges.

   A kártyák száma: én fordítva gondolom. Egy kártyán mindig csak EGY ismeretlen dolog van nálam (vagy szó, vagy nyelvtan, vagy bármi más) és inkább legyen három kártyám ugyanahhoz a mondathoz – ez biztosítja, hogy az ismétlés könnyű és folyékony legyen.

   Régen én is azt csináltam, hogy egy kártyára írtam hosszabb mondatokat, de elakadtam az ismétlésnél, mert egyszerűen túl sok ismeretlen volt benne. De ez csak személyes preferencia. 🙂

 • Danika

  “Viszont ha azt szeretném mondani, hogy “egész jól érzem magam” arra teljesen mást kell használnom.”

  “Ich fühle mich ganz gut” 469 000 találat. 😉

 • henis

  Jó esetben (ha nem szólistákról tanulsz, hanem rendes inputtal) eleve kontextusban találkozol az új kifejezésekkel, így az első két pont össze is vonható, nem? Akkor valahogy így nézne ki az sor: 1. Kontextus 2. Azonnali használat 3. Újrahasznosítás (recycling) 4. Ismétlés (mnemonika, Anki, kártya, stb.) 5. Bővítés…

Ugrás az oldal tetejére