Hogyan felejtettem el németül (és mit lehet ellene tenni)?

A nagyra becsült olvasók még emlékezhetnek, hogy februárban belekóstoltam a német nyelv tanulásába, ami egészen pontosan egy három hónapos villámprojekt volt, csak hogy lássuk, milyen szintre lehet eljutni ennyi idő alatt. Az érdeklődők itt tekinthetik meg az összefoglalót.

Május az nálam már nyár, így a nagy nyári szünetben főleg a spanyolom csiszolgatására figyeltem, melynek apropója egy barcelonai kiruccanás volt (ami egészen jól sikerült) – aztán beköszöntött az ősz (fúj!), és kissé lenyugodtak a dolgok (bizonyos szempontból viszont nagyon is felpörögtek).

Az www.iknow.jp-n volt egy akció, miszerint fél éves előfizetés nem több mint 10 ezer jó magyar forintot kóstált, úgyhogy muszáj volt beneveznem (későn jövők kedvéért: iknow.jp – kínai és japán írásjeleket/szavakat tanít SRS technikával), a napi nyelvtanulásom egy-két órára korlátozódik, mely főleg az oldalon való gyakorlásból áll (kisebb részben pedig a nyelvtan felderítésére koncentrálok – ami meglepően egyszerű. Sztereotípiák, helló!).

Tudom, hogy többeknek nem tetszik, (másoknak meg igen), hogy olyan elvont nyelvvel foglalkozunk a blogon, mint a kínai – ám a tanulás érzelemvezérelt dolog: ha valami érdekel, sokkal könnyebben meg fogod tanulni. Engem pedig jelenleg ez nagyon érdekel. Na, de elég ebből. Lássuk, mit történt a németemmel!

Mennyi ideig tart elfelejteni egy nyelvet?

A fenti kardinális kérdést már sokszor és sokan próbálták megválaszolni, pontos szám azonban nincs rá – általánosságban elmondható, hogy minél kevesebb a ráfutás, annál gyorsabban el is felejted. A spanyolnál egy évig rengeteg inputot vittem be (olvasás és hallgatás formájában), és úgy érzem, hogy a mai napig alig kopott valamit a tudásom (aminek a fenntartásában az SRS rendszernek nagy szerepe van).

Konkretizáljuk a dolgokat – a német projekt május közepén befejeződött, és megvallva az őszintét, azóta kb. egy percet nem foglalkoztam vele. Nem kell tehát csodálkozni, ha visszaértem a kiindulópontra (az egy percet sem foglalkoztam vele azt jelenti, hogy még az ANKI-t sem nyitottam ki, hogy a beírt mondatokat gyakoroljam. Szégyelld magad, Bálint!). Most persze védekezhetnék azzal, hogy direkt volt, hogy lássam, mennyi idő alatt felejtem el, és azt mennyi idő alatt lehet visszahozni. De ez csak egy ügyes hárítás lenne, amit jó eséllyel senki nem venne be.

Azonban ha már így hozta a sors, próbáljuk meg kihozni belőle a legtöbbet és tényleg tegyünk a fent leírt módon – azaz egy későbbi időpontban valamilyen formában visszatérünk a némethez és megnézzük, hogyan lehet feleleveníteni a rég halottnak hitt tudást.

Ha elfelejtetted, miért nem állítod át a százalékszámlálót a jobb oldalon?

Egyrészt – visszaállítottam, csak nem nullára, ugyanis ez nem lenne igaz. Másrészt pedig a szakirodalom áttúrása után, valamint egészséges önbizalomtól feszített mellkassal ki merem jelenteni, hogy az akkor elért szint 2-4 héten belül visszahozható. (Ha valakit érdekel a téma, Tim Ferriss úrnál olvashat egy kicsit róla).

A Ferriss által emíltett módszereket egy kicsit meg lehet turbózni: eleve szótanuló kártyák helyett Anki-t használunk, ami kb. 400%-al hatékonyabb a hagyományos módszernél. Khatzumoto óta tudjuk (az úriember másfél év alatt tanult meg anyanyelvi szinten japánul), hogy a már meglévő szint fenntartásához elegendő napi 10-20 perc Ankizás! És erre nem voltam én képes? Hát igen, szégyelljem magam! 🙂

Összefoglalva a dolgokat: sajnálom is, meg nem is, hogy a németem elhalványult. Profitálni belőle mindenképpen a t. olvasóközönség fog, hiszen amint odaérünk (azaz megunom a kínait), akkor visszatérünk a témára, és addig feszegetjük, míg tényleg el nem érem azt a szintet (illetve jobbat). Addig is, szokás szerint egy csomó mindent főzünk a boszorkánykonyhában, úgyhogy tessék szépen izgulni!

 

Önállóan tanulsz németül?

Én egy év tanulással jutottam el az újrakezdő német szinttől a felsőfokú nyelvvizsgáig – ennek a tanulságait gyűjtöttem össze egy ötrészes videókurzusban. Csináld végig és haladj háromszoros sebességgel! Katt ide a részletekért!

 • Pingback: Nyelvi reaktiválás - avagy 90 nap optimalizált némettanulás | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Sziasztok Dávid vagyok, Német tanuláshoz keresek tanulótársakat ,mert egyedül nehezebb . Ha valakit érdekel írjon a silyedavid@freemail.hu címre . Üdvözlettel Dávid

 • Pingback: Az Öt év – öt nyelv spanyol körútja – Passzív nyelvtudásból így lesz aktív | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: spanyol-körút spanyol-körút – Öt év - öt nyelv()

 • dalm

  Kedves Bálint és blog Olvasók!

  Olyan kérdésem lenne, hogy a Harry Potter postcadet keresném, de az első részt!!!! Szinte mindegyik részt már megtaláltam, de az elsőt nem, és azzal szeretném kezdeni a hallgatást! Köszi a segítséget!!

  • dalm

   kihagytam, h németül kellene 😀

   • dalm

    vagyis szeretném 🙂

  • szia!

   en pillanatnyilag uton vagyok meg par hetig igy nem tudok segiteni, remelem valaki mas tud.:) Hajra!

 • janez

  Helló!

  Tényleg király az Anki, nagy segítség.
  Ha egy szót piócaként jelöl meg, később aktíválja majd, vagy nekem kell megtennem? Vannak nehéz szavak, talán később egy rövid mondatba fogom illeszteni, úgy könnyebben megmarad. Azt mondják szavakat önállóan tilos tanulni. Ezzel csak részben értek egyet.

  Szóval növelem a kártyák számát fokozatosan, most 150 pár van. Később a többesszámú alakjukat is melléírom a főneveknek, amelyeknél nem egyértelmű.
  A nyelvtan tanulásában is tud némi segítséget adni az Anki, majd azt is szorgalmazom, mert eléggé hiányos a nyelvtantudásom.

  • Szia Janez,

   Nem tilos, csak nem érdemes. A kontextus rengeteget segít, és ha belegondolsz, amúgy sem használsz különálló szavakat.

   Hajrá!

 • janez

  Elöször is köszi a linkeket.
  Az Ankit másodszorra telepítettem és a regisztráció zavart, vagy inkább csak lustaság. Egyébként mivel is jobb az Anki, mint egy egyszerű flashcard (Zenfield) app? A gdocs-ban szerkesztettem a táblázatokat, amiket belehet importálni a progiba.

  Igazából arra számítok, hogy ebben az évben legalább fél évet sikerül lehúznom a szomszédban. Így a szezon végére rengeteget fejlődnék nyelvileg, szinte tanulás nélkül is.

  Amúgy gratula az oldalhoz és amit képvisel.
  Én nem fogok öt nyelv tanulásába, talán majd egyszer az angolba, már van egy pici alapom hozzá.

  Jó és kellemes nyelvtanulást mindenkinek!

  • Szia Janez,

   Nem ismerem a Zenfieldet, azt tudom, hogy az anki algoritmusa elég pontos, valamint a legnagyobb előnye, hogy hatalmas közösség áll mögötte, folyamatosan fejlesztik, rengeteg megosztott pakli van és gyakorlatilag minden problémára létezik egy mások által megírt kiegésztés/plugin.

   Ha bővebben érdekel, akkor olvasd el ezt: http://www.otevotnyelv.com/anki

   Hajrá neked is!

 • janez

  Sziasztok!

  Szia Bálint!

  Több mint 25 éve tanulom a német nyelvet. Mielőtt gratulálnátok és irígykednétek, elmondom, hogy nem folyamatosan, hanem akkor kezdtem, aztán szünet, újrakezdtem ésígytovább. 🙂 Persze erre büszke nem vagyok, de azért gondoltam leírom.
  A jelenlegi szintem (nagyon) gyenge alapfok. Stabil alapszint.
  Talán az volt a baj a kitartáson kívül, hogy mindíg az elejéről kezdtem el újra tanulni.
  Én is keresem a tuti módszert, mert van majd’ egy tucat tankönyvem, de egy idő után unalmassá váltak. Német filmeket nem tudok letölteni mostanában szélessáv hiányában. Hangoskönyvem is van. Pl. Hänsel und Gretel. 🙂 Az írott szöveg is meg van hozzá. Csak hát az még nem az én szintem. Persze lehet tanulni vele.
  Szóval ezzel a szinttel még eladnak Ausztriában, de ha kölcsönadnának, annak örülnék. Mondjuk egy munkaerőkölcsönző cég adna bérbe. Tavaly két hónapot dolgoztam a sógoroknál, aztán sajnos korán jött a szezonvég. Most pedig várom a kezdést. Addig is szeretném a szókincsemet bővíteni.
  Meg értetem magamat, de őket megérteni csak akkor lehet, ha ők is akarják. Főleg a dialektus miatt. Van a neten egy néhány tucat szópárból álló német-osztrák szótár, azt is tanulmányozom. A halálom egy telefonos állásinterjú, vagy annak az egyeztetése, ott el lehet vérezni, tartok is tőle.
  Androidon használok flashcards alkalmazást. Az Ankinál szerényebb. Viszont nem találok hozzá szótár adatbázist .xls formátumban. Így saját magam kezdtem el szerkeszteni. 80 szópárnál tartok. Előnye, hogy sallang és ismert szavak nem kerülnek bele. Összesen néhány százat akarok egyelőre. Nem 25 ezret! 🙂 Aztán mondatokat is keresek, amikből válogathatok, hogy mik kerüljenek bele. Esetleg valaki tudna egy lelőhelyet? Előre is köszi.
  Szóval egy magabiztos némettudás a célom, amivel, mint ép. ipari szaki, el tudom adni magam mindenhol. Nem csak Tirolban (szép, szép, de dolgozni nem akarok olyan messze, ha nem muszáj), hanem közelebb is.
  Na mára ennyit. Remélem nem lett túl hosszú.

  • Szia Janez!

   Szerintem nincs gond a kitartásoddal, biztosan lesz eredménye. 😀
   Mondatlelőhely: tatoeba.org a legjobb cucc! esetleg használatod a wordnik.com oldalt is, bár ez egy kicsit akadémikusabb.
   És mi az oka, hogy nem az Ankit használod?
   Érthető, hogy a 25000 szó kicsit eltántorító, de ami nem tetszik, azt ki is lehet törölni. 🙂 Mindazonáltal jó dolog, ha saját magad szerkeszted meg a szótárad, sokkal hasznosabb és jobban megmarad. Én is ezt csinálom minden nyelvnél. 🙂

   Hajrá!

 • Pingback: 'Öt év - öt nyelv' - a harmadik év | Öt év - öt nyelv | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Anna

  Köszi a tippet, megnézem!
  A legtöbb hanganyaggal az a bajom – ilyen volt pl a Notes in Spanish – , hogy szinte végig angolul dumálnak, és csak töredéke spanyol az anyagnak. Az embernek egyszerűen nincs ideje/türelme kivárni, míg ezek kedélyesen eldiskurálnak angolul. Elvégre spanyolul tanulni vagy ott…:D
  Tényleg, Señor Jordant ismered? Bocs, hogy a németes topikba írom mindezt – neki innkább nyelvtanos videói vannak, de az ő magyarázatait kifejezetten élveztem (bár ő is magyaráz angolul, de keveset, és nyelvtannál ez elkerülhetetlen), vannak feladatok is a videóin:
  http://www.senorjordan.com
  Ez ráadásul ingyenes, és még a youtube-on is vannak videói.
  Üdv,
  Anna

  • Notes in Spanish-nál csak a kezdő szinten beszélnek angolul – a többiben csak spanyolul 🙂 Engem a végén már Ben akcentusa irritált, de rohadtul. 😀 Amúgy szerintem nagyon jó cucc.

   Senor Jordant nem ismerem, de jópofa. 😀

   • Anna

    Ó, köszi, hogy szóltál: most már csak a középszintet hallgatom, az sokkal jobb, és értem azt is !:)

 • Anna

  Köszi a tippeket. Végül is, az ereszcsatorna éppen olyan jó társalkodópartner, mint egy vadidegen az egyik blogon.:-) Még jobb, mert arról beszélgetek vele, amiről csak akarok!:-)
  De a kulcs tényleg ez, erőltetni kell a beszédet. Észrevettem, az ember kényelmes: tanulgatja a szavakat, nyelvtant, passzívan hallgat szövegeket, olvas. Az igazi agymunka nem ez a passzív befogatás (noha nélkülözhetetlen az aktivizáláshoz), hanem az, hogy a rossz érzéseim (‘úgysem tudok semmit’) ellenére meg kell próbálni megfogalmazni a gondolataimat, mintha az adott helyzetben erre rá lennénk kényszerülve, mondjuk külföldön. Nem baj, ha hibásan, de az önmagában sikerélmény.
  A másik: bizony, egész szövegek vagy inkább mondatok ‘bemagolása’ igenis eredményes a beszéd szempontjából! Eredményesebb megtanulni egy mondatot: “Vamos a la playa” (megyünk a strandra), mint az elemeit (ir – menni és ragozása la playa – strand) tudni, és ebből összerakni valamit. A mondatszerkezetbe már be lehet helyezni önállóan mást. Csak sok ilyen drillt kell csinálni, és ehhez vagy (jó) nyelvtanár, vagy iszonyú fegyelem vagy nagy lelkesedés kell.
  Még jó megoldás: később kimenni a nyelvterületre, és ott beszélni, kommunikálni, emberekkel ismerkedni. Amit tervezek is a nyárra.:-)
  Üdv!

  • Nem baj, ha hibásan, de még jobb, ha jól! 🙂 A folyékonyság szempontjából szerintem nagyon fontos, hogy az ember egyszerűen beszéljen. Egyszerű szavak, egyszerű szerkezetek – sokan (köztük én is anno) túl akarják bonyolítani, hogy szépen, választékosan beszéljenek. Ami szép és jó, de ráér később. Egyelőre érdemes egy lépcsőfokot megugrani, ami az érthető, folyamatos beszéd. Ezért hát: egyszerűsítés! 😀

   Ahogy mondod, erre az előre “bemagolt” mondatok és szókapcsolatok nagyon jók – ugyanakkor később érdemes ránézni, hogy hogyan is épül fel, hogy utána tényleg tudjál más dolgokat oda behelyettesíteni.

   Szerinted egy jó tanár hogyan tudja ezt begyakoroltatni veled? Te hogy képzelnéd el az ideális tanárt és gyakorlást vele?

   Nyelvterületre menni: alap. 🙂

   • Anna

    Szia!
    Hát, mivel amúgy én is (angol) nyelvtanár vagyok :D… Az ideális tanárt úgy képzelem el, hogy megtanít egy mondatszerkezetet, és azzal addig gyakoroltat behelyettesíthető elemeket, amíg nem megy folyékonyan. Egy egyszerű angol példát tudnék hozni:
    Can I have a cigarette?
    Can I have a [the/this/that] [newspaper/coffee,/tea stb]
    Can I [take]… és így tovább.
    A végére tuti, hogy berögzül ez a szerkezet. Ezzel lényegében már ki tudja fejezni az egyszerűbb igényeit (jó, tudom, ez más nyelveknél azért másképp van, az angol kezdő szinten viszonylag egyszerű!) Én a kezdő hallgatóimmal először csak ilyeneket csinálok, és észre sem veszik, már tudnak beszélni. Amíg ez nem megy, addig nincs igeragozás, meg kérdő szórend, meg segédige…:-) Ha jobban belegondolok, ilyesmi egészen sokáig nincs…
    Ezt hívják drillezésnek.

    Ezt én próbálom spanyolból egyedül is gyűrni, mivel most egyedül tanulok spanyolul, azért tanár nélkül nehéz, mert így neked kell kitalálni a példákat az adott szerkezetre. Ez a módszer tuti, de autodidakta módon nagy fegyelmet kíván.

    Üdv,

    Anna

    • Igen, pontosan ezért kérdeztem én is. 🙂

     Nagy kedvencem, Michel Thomas, pontosan ezzel a módszerrel tanított, és elképesztő eredményeket ért el a diákoknál.

     Úgyhogy van egy jó hírem: menj rá a spanyol kurzusára, és máris nem neked kell kitalálni a dolgokat, hanem szépen, rendszerezetten a szádba adja őket (hanganyag). Nagyon jó alap, és egy-két hét alatt le lehet pörgetni, napi egy óra hallgatással. 😀

     Hajrá-hajrá! 🙂

 • Beni

  És a “Lomb Katós” módszer is hasznos: amire egyébként is, spontánul gondolnék, azt megpróbálom az adott nyelven megfogalmazni. Hogy egy nagyon prózai példát mondjak: nem azt mondom, hogy na, kiviszem a szemetet, hanem: Ich werde den Mülleimer leeren. Vagy, írogatok az interneten, ich schreibe mal was am Internet. Pl. kerestem német blogokat, ahol engem érdeklő témákról csevegnek, én is társalogni kezdek, így tényleg aktiválódik a nyelvtudás. De a beszédet ez se pórolja.

  • Persze, nem pótolja, de még mindig a legjobb megoldás. 🙂 A legfontosabb szerintem, hogy tényleg elképzeld a helyzetet, hogy trenírozd magad az adott szituációra. Sokszorosan megtérül. 🙂

 • Beni

  Sziasztok!
  Én a megszólalás nehézségeihez még annyit tennék hozzá, hogy teljesen más helyzet, ha valakivel beszélsz vagy akár chatelsz interneten, mint ha olvasol/tévézel/rádiózol. Én németül olvasva a legnyakatekertebb szövegeket is megértem, de ha hónapokig nem beszlem a nyelvet, utána zavarba jövök, ha fel kell hívnom a színházat jegyért, és el kell magyarázni, hogy nagyothalló férfival megyek.
  Azért más egy élő partnerrel csevegni, mert ott a másik AKAR valamit mondani (jobb esetben, ugye, nem csak időtöltésből), méghozzá NEKED akar mondani valamit, és ettől sokkal jobban aktiválódik az embernek az a fajta ösztönzése, hogy akkor most összerakok egy normális mondatot, amit megért a másik ember. Minél többet van az ember ilyen helyzetben, annál gördülékenyebben fog beszélni. Ha éppen nincs ott a beszélgetőpartner, akkor néha az is segít, ha elképzelem, hogy milyen lenne, ha ezt élő embernek mondanám, mondjuk egy állásinterjún, ahol folyékonyan kellene beszélnem. De az igazi partnerrel beszélgetés a legjobb. — És Bálintnak igaza van, a másik ne érezze azt, hogy most leakasztom őt a szögről, hogy csiszoljam a nyelvtudásom, hanem olyan embert kell keresni, akihez vmi okból tudunk kapcsolódni. Vagyis szimpatikusak vagyunk egymásnak 🙂

  • Szia Beni,

   Nekem is ez a tapasztalatom. 🙂 A személytelen, ismeretlenekkel való trécselés helyett én nagyon hasznosnak találtam, ha valóban elképzeltem egy szituációt (bolt, étterem, interjú, kocsma, stb.) és tényleg elkezdtem úgy magyarázni, mintha embereknek magyaráznék. Ezt tükör előtt, hangosan gyakorolva még jobb. Viccesnek hat, de nagyon hatékony. 🙂 Persze ez a szövegértésen nem segít, de arra vannak más módszereink. 😀

 • Anna

  Nekem az lenne a kérdésem, hogyan jutottál el az inputból addig a pontig, hogy normálisan meg tudj szólalni?
  Én jelenleg, 4 hónapja (de a karácsonyi időszakban nem tanultam semmit, és vissza is esett) a spanyollal birkózom – teljesen autodidakta módszerrel, és persze elsősorban inputtal, tehát nincs tanár – , és ott tartok, hogy írásban és szóban is biztonsággal megértek szövegeket (pl újságcikk, könnyebb, nem teljesen primitív podcastok), úgy érzem, többé-kevésbé megtanultam egy csomó szót, értem a nyelvtant. Csak egy dolog hibádzik: a megszólalás, helyesebben a folyékonyan megszólalás, akár a legegyszerűbb témában is. Összerakom a mondatot, de szánalmas nyökögés lesz belőle. Szerinted milyen módszerrel gyakoroljam ezt (ha olyanokhoz nem nagyon fűlik a fogam, hogy vadidegenekkel cseteljek érdektelen témákról a busuu-com-on)?

  • Szia Anna,

   A kérdés nagyon is jó. 🙂 Az én érdeklődési körömben is főleg ez a téma áll: hogy hogyan lehet megszólalni a lehető leghamarabb, a lehető legnagyobb önbizalommal.

   A témában sokat olvasva (például Benny cimborám is sokat beszél róla (www.fluentin3months.com) azt kell, hogy mondjam, semmi (na jó, nem semmi, de nem sok) köze nincs hozzá a nyelvtannak, tudásnak, eltelt időnek, stb. Sokkal inkább kiállás, hozzáállás és testbeszéd kérdése a dolog. (Ha esetleg még nem láttad volna, ajánlom figyelmedbe: https://otevotnyelv.com/ket-honap-alatt-magyarul-benny-lewis-interju/ )

   Szerintem csak annyit kell észben tartani, hogy a nyelvtanulás középpontjában az ember maga áll – a nyelvtan, a szavak, csak töltelék. Ha te tudod magadról, hogy mit tudsz (még ha az vajmi kevés is), akkor ki fogod tudni nyitni a szád. Persze közhely, hogy ne foglalkozz másokkal, de ezt ugye a legnehezebb megtenni.

   Gyakorlás: lényegében ez a kulcsszó, ahogy magad is kimondtad. És igazából megértelek, hogy nincs kedved vadidegenekkel érdektelen témákról chatelni. Nagyon is. Keresztülmentem rajta én is. 🙂 Amit én hasznosnak találtam: írni rengeteg-rengeteg embernek egy rövidet és a válaszokon gyorsan végigfutni. Ahol érzel valamit megmozdulni belül, az lesz a megfelelő személy. Akivel a személye miatt akarsz beszélgetni – nem pedig azért, mert egymás nyelvét tanuljátok. Ez nem elég motíváció. Ám ha egy érdekes emberrel találkozol, akkor már csak miatta is fogsz eszkábálni fogalmazásokat. 🙂

   És persze Lomb Kató után szabadon: ha nincs más, beszélgess magaddal! 🙂 Én ezt nagyon hasznosnak találtam. Napközben, buszon, mosogatás közben – elmeséltem magamnak a napomat, kigondoltam, hogy x helyzetet hogy oldanék meg, hogyan mondanám. Ha valamilyen szót nem tudtam, leírtam és nap végén kikerestem, példamondatokkal. Ennél már csak az jobb, ha az ember hangosan teszi meg mindent. Egyrészt a tanulást több csatornán végzi (szájizmok, hallás), másrészt a megszólalás egyik nehézsége szerintem abban is rejlik, hogy az ember hülyének érzi a saját hangját. Éppen ezért hozzá kell szoktatni a saját füledet! 🙂

   Hirtelen így ennyi. 🙂

 • Pilsonis

  Lassan már csak alig több mint két év van hátra az ötéves projektedből, mostanra már három nyelven kéne tudnod, hogy a maradék kettőben az utolsó kettőre tudj koncentrálni és csak szinten tartani a megtanultakat a többiből. De még ötödik nyelv sincs választva, jaj mi lesz így kedves Bálint, mi lesz így? 🙂 Egyébként meg nanáhogy hajrá! 🙂

  • Helló,

   Köszi a bíztatást! 🙂 Azonban nem kell félteni. Két év az rengeteg idő. A tanulás pedig nem folyamatos, hanem exponenciálisan növekszik az eltelt idővel, mivel egy csomó rövidítésre jövök rá közben.

   Az utolsó nyelvet meg elég az utolsó évben is kiválasztani, nem? 🙂

   • Pilsonis

    Az is igaz, hogy ráérsz még csak nehogy a végén kapkodásba fulladjon az egész! 😀

   • Márton

    Tényleg, már félidőn túl vagy!
    Akkor három év alatt tulajdonképpen a spanyolt sikerült “használható”
    szinten megtanulni? (Az angol már előtte is megvolt ,ha jól emlékszem.)
    Kínaiból mit jelent most a 10%? Tudsz szóban kommunikálni egészen
    alapvető helyzetekben, helyesen ejteni a tónusokat stb..?

    Még teljesítheted a célt, de a ritkuló bejegyzések alapján (persze lehet,
    hogy rosszul látom) mintha csökkene a lelkesedésed. Pedig mi drukkolunk
    és a hátralévő két év alatt még pont meg tudod csinálni, amit elterveztél!
    Én a helyedben
    ráfeküdnék a németre hat hónapig, utána a kínai szóbeli kommunikációra
    koncentrálnék egy évig, az utolsó fél évben pedig beveheted mondjuk az
    olaszt, az a spanyol után már könnyű lesz. Igyekezz, hajrá!

    • Helló Marci,

     Köszi a bízhtatást! 🙂

     A százalékok csak amolyan tájékoztató jellegűek. Nem kell azokat véresen komolyan venni. 🙂
     A lelkesedésem nem csökkent, sőt. Most inkább a “csináld, mint sem prédikálsz” elv mentén haladok, és próbálgatok dolgokat. Akkor írok, ha van miről. 😉

     Jónak tartom az elképzelést, amit felvázoltál, de jelenleg éppen a kínait nyomom nagy erőkkel, és nem tudok elszakadni tőle. 🙂 De ez jó jel – mert van megmarad a lelkesedés. 😀

    • mintsem, egybe. kutya fája, hogy nem lehet szerkeszteni.

 • delta12

  Akkor ideje lenne pótolni a posztot az ausztrál akcentusról is!!!. Én nem felejtettem el, hogy még télen megigérted. Lassan 1 éve már!!!

  • Akkor jövőre jubilálunk vele. 🙂

 • Zsuzsi

  Na igen, ez nálam örök probléma az angollal és a némettel. Eljutottam angollal egy szintre, aztán elkezdtem németül tanulni. Az angol passzív szókincsem szinte sértetlen maradt, megszólalni viszont egyáltalán nem tudtam. Na erre jöttek az angol órák, így kezdett visszajönni az aktív szókincsem is. Viszont az elmúlt egy évben egyáltalán nem volt német órám, így most azt felejtettem el. De az angollal nagyon jól állok 🙂 Terveim közt szerepel, hogy újra veszek pár német órát vizsgaidőszak után, így megint visszajön az aktív tudásom. Aztán már csak az egyensúlyt kéne megtartani… Lehet, hogy keresek magamnak levelezőpartnert mindkét nyelven. Így majd már csak sikerül szinten tartanom mindkét nyelvet. 🙂

  • Szia Zsuzsi,

   Hajrá, hajrá! 🙂 A már említett Ferriss úr úgy csinálja, hogy amit éppen nem használ, azt nem “tartja fenn”, hanem amikor kell, pár hét alatt újra “aktiválja”. Ez is egy megoldás. 🙂

 • Persze, hogy az. 🙂

 • tdk.112

  It’s still alive! 😀

Ugrás az oldal tetejére