Német C1 projekt összefoglaló V.

A berlini kalandok után megkezdődött a második etap a 3×3 hónapos német projektből – túl vagyok egy nehéz ponton, valamint új célt is kijelöltem a második harmad végére.

Túl a katyvaszon!

Ahogy a rendszeres olvasók már tudják, az elmúlt pár hónapban volt néhány igen nehéz időszak, mert elértem a katyvasz pontot is (mikor az ember tanul-tanul, de a jó életnek nem érzi a haladást), ez pedig erősen demoralizáló tud lenni.

Örömmel jelentem, hogy az elmúlt pár hétben túllendültem a ponton és ismét rakéta sebességgel haladok a kitűzött célom felé.

Hogy mi történt?

Mikor az ember eléri a katyvaszt, az azt jelenti, hogy amit addig csinált, az innentől fogva nem működik, valamin változtatni kell. Július elején vettem egy nagy levegőt és tartottam egy kis szünetet – leültem analizálni, hogy pontosan hol is tartok, hogy hova megyek és ehhez mit kellene tennem.

Úgy találtam, hogy az akkori szintem nem volt megfelelő arra, hogy bármilyen témáról ha nem is hibátlanul, de viszonylag értelmesen tudjak beszélni – nem is lehetett volna, ez irreális elvárás. Éppen ezért leszűkítettem a témaköröket, amikről beszélni szeretnék (egyelőre) és ezeket tudatosan gyúrtam, többnyire Markkal (az egyik gyakorlópartnerem).

A megoldás

Ahelyett, hogy véletlenszerű témákról dumáltunk volna, össze-vissza ugrálva (ez magas fokú szókincset igényel), kiválasztottunk adott témákat, ami mindkettőnket érdekelte. Szerencsére nagy az átfedés, így ezzel nem volt gond, többek között a nyelvtanulás, blogolás, írás, utazás, önfejlesztés témaköröket vettük alapul, ezekből indultunk ki.

Mikor ezekben a témákban már viszonylag otthonosan mozogtam, szépen elkezdtünk tematikusan új témákat felvenni – mert végül is a C1 a célom, aminél képesnek kell lennem gyakorlatilag bármilyen témáról érdemben beszélni.

Ehhez én a germanpod101.com oldalt használtam – itt rövid, lényegre törő, mókás leckéket találhatsz, német és angol átirattal, különböző szógyakoroltató, kiejtéstréner és egyéb segítségek keretében. Egy-egy órára Mark kiválasztott nekem egy-két leckét, azokból csinált egy kis glosszát (a legfontosabb új szavak jegyzéke), ezeket megtanultam és az órán ezeket direktben használtuk.

Természetesen sokszor elkanyarodtunk a témától, de ez nem baj, sőt! Hiszen ez azt jelenti, hogy emberi szinten tudtunk összekapcsolódni, hogy nem pusztán a német nyelv miatt dumálunk, hanem mert érdekli a másikat, hogy mit akarok mondani.

Az új cél

A fentiekből arra jöttem rá, hogy az elsődleges célom most az irgalmatlan szókincsbővítés, hiszen ez akadályoz meg abban, hogy több témáról tudjak kényelmesen beszélni. A nyelvtannal úgy ahogy tisztában vagyok, így ez most nem prioritás. A lényeg most tehát a szókincs, valamint a folyékonyság növelése. Utóbbira két marha egyszerű mód van: vagy valakivel/valakikkel beszélgetek, vagy az autológiát nyomatom.

A szókincs fejlesztése érzékeny téma, de szerencsére a mnemonika és az anki használatával gyerekjáték az egész (hiszen a szókincset akár zsebben is tárolhatod, ám a memória fejlesztése sem akkora ördöngösség).

Mivel eddig is minden megtanulandó kifejezést és mondatot Ankiba gyűjtöttem össze (ne feledd: nem tanulunk szavakat!), ezért a 4,5 hónap alatt jelenleg 2601 kártyám van. Ez nem azt jelenti, hogy 2601 különböző szó – egy szerepelhet több kártyán is, kifejezésekben, mondatokban, kipontozva, stb. (az kártyatípusokról egy külön cikket is fogok írni).

Mivel műszaki ember vagyok, szeretek kézzelfogható célokat alkotni, amelyeket mérni lehet. Éppen ezért a második etap végére (2014. szeptember 20.) a következő a célom:

5000 Anki kártya

Ez sok és tekintve, hogy már csak bő másfél hónap van addig hátra, természetesen terv kell rá. A méréshez, megszokott módon, létrehoztam egy online dokumentumot, amit bárki, bármikor megtekinthet.

Ebben dinamikusan látszik, hogy hány kártyát kell naponta átlagosan megtanulnom, hogy elérjem a kitűzött célt.

A hangsúly tehát a szókincsbővítésen lesz a következő pár hétben, másodlagos cél a folyamatos gyakorlás, minden egyéb mellékes. Nincs nyelvtanozás, nincs írás, nincs semmi más, csak fókusz. Neki is ugrom.

A projekt itt tudod lépésenként végigkövetni:

Önállóan tanulsz németül?

Én egy év tanulással jutottam el az újrakezdő német szinttől a felsőfokú nyelvvizsgáig – ennek a tanulságait gyűjtöttem össze egy ötrészes videókurzusban. Csináld végig és haladj háromszoros sebességgel! Katt ide a részletekért!

 • Pingback: 8 tanulság a német szóbeli felsőfokú nyelvvizsga után (BME kiadás) - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló VI.()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló XIII. - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló VIII.()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló I.()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló II.()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló III.()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló IV. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: Az első Öt év – öt nyelv+ projekt – professzionális szintű német (C1) | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • olvasó

  Szia Bálint!

  Tetszik az oldalad, jók az írásaid, örülök, hogy rátaláltam.
  Az anki oldalán elérhető a német kártyacsomagod? Most kezdeném el a sajátjaimat és hogyan építsem fel, hogy minél jobban hasznomra legyen, példának jó lenne.

 • harcimokus

  Szia Bálint!

  Pár hónapja olvasom a blogodat, ekkor kezdtem az angol nyelv MEGtanulásába./nagyon icipicit eddig is tudtam, de azt igazából a semminek nevezhetjük/ Rendkívül inspiráló vagy nekem, rengeteget segítettél abban, hogy elhigyjem, egyszer én is beszélni fogok angolul. Köszönöm neked. 🙂 Sok jó ötlet, segédeszköz, technika amit tőled kapok. Szorgalmammal, motivációmmal sincs gond.Szerinted olyan van, hogy a katyvasz pont az elején jön? :))))) tele van fejem a zöld masszával, mindent értek, nagyon sok szót, kifejezést tudok, már a negyedik igeidőt vesszük, mégsem “jön ki” a fejemből a folyamatos beszéd. “Két szó/ perc”, ahogy te írtad egyszer . :))) A fejemben már benne van, de miért nem jön ki ?? :))))) Próbálkozom én élő emberekkel is kommunikálni /munkám megköveteli/ de ott sem jobb a helyzet. Persze szorgalmasan gyűröm tovább, megyek az úton, és várom, hogy egyszer üdvözölhessem az angol tudásomat,szia angol te itt? én is !

  • Danka

   Itt jön megint az, amit egy az előző cikknél (https://otevotnyelv.com/szokincs-a-zsebben/) kitárgyaltunk a hozzászólásoknál, hogy beszédet csak beszéddel tudsz gyakorolni. Igeidők, nyelvtan, szótanulás inkább kicsit olyan, mint a matek, el kell érned, hogy a sok építőkockát tudd megjegyezni és belőlük valamit építeni. Eléggé reál irány.
   A beszéd pedig olyan kicsit, mint a harcművészetek, sportok, vagy a tánc. Hiába tudod, hogy pontosan hogyan és hova kell tenned a lábad, addig nem fog menni, míg nem gyakorlod be, könyvből nem lehet megtanulni ezek közül egyiket sem.
   Mondd meg a magántanárnak, hogy mostantól nem szólhat hozzád magyarul. Esetleg bonyolultabb nyelvtannál. Meg te sem szólhatsz hozzá magyarul. Menni fog az idővel 🙂

  • Köszi Harcimókus! 🙂
   A tanulás/fejlődés egy folyamatos dolog, nem egyik napról a másikra történik. Néha vannak látványos áttörések, de legtöbbször olyan pici a fejlődés, hogy csak akkor veszed észre, ha visszanézel egy hosszabb időtávra.

   Szerintem mindent jól csinálsz, csak gyakorold a türelem nemes erényét, és folytasd a melót. Ki fognak azok a szavak jönni. 😉 Ha így folytatod 3-6 hónap múlva is beszéljünk, hogy hol állsz. 🙂

   • harcimokus

    Bálint!
    Köszönöm szépen bíztató soraidat, ilyesmiben reménykedtem 🙂 Igazad van, két hónapra visszatekintve szerintem is van bizonyos fejlődés, csak valószínűleg többet várok el magamtól, ez lehet a “gond”. Türelmesen hajtok tovább, és mindenképpen megyek 13-án az előadásodra feltöltődni újabb inspirációkkal. 😉 További jó munkát Neked is!

    • Örülök, ha segített. 🙂 A nyelvparádén találkozunk! 🙂

 • Timea

  Szia!
  Mivel látom, hogy ez a bejegyzés is a szókincs fejlesztéséről szól, szeretnék érdeklődni a Quizlet szótanuló oldallal kapcsolatban.
  Akik már használták, milyennek találják?
  Engem konkrétabban az érdekelne vele kapcsolatban, hogy az oldalon működő kiejtés mennyire elfogadható egy kezdő nyelvtanuló számára? Nekem nem tűnik “gépi” hangnak.
  Nekem bonyolult az Ankiba szerkesztgetni majd feltölteni a kiejtés, és ez még nehezebb, ha saját, személyes mondatok kiejtésére van szükségem.
  Pl. azt vetten észre, hogy az ún. hangkötést használja, ami a fr. nyelvben pl. fontos.
  Másoknak mi a tapasztalata az oldallal (ott hallható kiejtéssel) kapcsolatban?

Ugrás az oldal tetejére