Melyik a legjobb nyelvtanulási módszer?

A cím nem titkoltan provokáló – éppen azért, mert szerintem nem lehet jól megválaszolni. Viszont rendszeresen felmerül, a blogon is ez az egyik leggyakoribb kérdés: mi a legjobb nyelvtanulási módszer. Mintha létezne egy csodamódszer, amire benevezve az ember 2 perc alatt megtanulhatna egy nyelven, anyanyelvi szinten.

Azt hiszem, hogy ebben hinni elég nagy naivitás, a relaxációs, meditációs, alfás, bétás, gammás tanulások ellenére is.

Sőt.

Igazából mindenki tudja a szíve mélyén, hogy nincs csodamódszer, csak emberi mivoltunkból fakadóan nem akarjuk elfogadni. Nem akarunk tanulni, nem akarunk izzadni, nem akarunk melót beletenni, de szeretnénk a nyelvvizsgát/jobb állást/külföldi utat, lehetőleg azonnal.

Nagyon sokáig szerettem volna én is hinni ebben. Aztán pár év aktív nyelvtanulás után rájöttem, hogy nem létezik ingyen ebéd.

Két dolog van: idő és meló.

Ezeket kell belefektetni a nyelvtanulásba, akkor lesz eredménye. Pont.

Dupla csavar

Az Öt év – öt nyelv blog (személyiségemből fakadóan) mindig is arról szólt, és fog is szólni, hogy hogyan lehet a lehető leghatékonyabban és a leggyorsabban megtanulni egy nyelvet.

Ehhez pedig egyszerűen csak a különböző apró lépéseket kell optimalizálni, hogy a rászánt idő ne legyen több a kelleténél.

De ettől függetlenül még bele kell tenni az órákat.

Hogy mennyit? Nagyjából ennyit.

Itt viszont véget ér az elmélkedés, és inkább összefoglalom azokat a nyelvtanulási módszereket és technikákat, amik a leghasznosabbnak bizonyultak az elmúlt 7 év során. Nem is módszerek ezek, sokkal inkább eszközök, amiket meg kell tanulni használni, viszont utána rettentően sokat fognak segíteni.

Tudom, mert én is végigcsináltam.

Mi a helyes kérdés?

Ha azt kérdezik, mi a legjobb nyelvtanulási módszer, akkor egyből azt válaszolom:

Mire?

Egy nyelvet megtanulni több száz óra.

Te most hol tartasz? Az elején, a közepén, a végén? Meddig akarsz egyáltalán eljutni? Mi az, hogy “megtanulni”? Képesnek lenni kaját rendelni egy olasz pizzériában, vagy doktori disszertációt írni kínaiul?

A nyelvtanulásnak rengeteg fázisa van, és minden fázisban vannak olyan technikák, amik az adott helyzetet kezelik, azon segítenek át. Például az elején nagyon fontos, hogy ismerd az új nyelv hangjait, hogy egyáltalán kihalljad, amit mondanak. Vagy hogy produkálni tudd az új nyelv hangzását – a híres-neves magyar akcentusról ugye már mindenki hallott.

Ezeket ki lehet gyúrni, vannak rá eszközök, tanfolyamok, könyvek, technikák, de mindig csak egy bizonyos területre vonatkoznak.

Ne várd a sült galambot!

A furcsa német szórendek megtanulásában nekem elképzelhetetlenül nagy segítséget nyújtott a Leicht Deutsch Lernen, de nem feltétlenül lett volna rá szükségem.

Keresgethettem volna én magamtól is hanganyagokat átirattal, és gyakorolhattam volna azokkal. Csak így mondjuk a két hónap helyett, hatig tartott volna az egész művelet. Így nekem megérte azt a pár eurós költséget.

De ez nem azt jelenti, hogy aki megveszi az LDL-t, meg fog tanulni . Nagyon hasznos, sokat javít a hallott szövegértésen, a kiejtésen, a szókincsen, de nem fogsz tőle megtanulni németül (ugyanez igaz az angol nyelvtanulásnál az Effortless English-re, spanyolnál pedig az Unlimited Spanish-re).

Aztán ott vannak azok az eszközök, amiket a nyelvtanulás egész folyamatában érdemes és kell is használni.

Mint mondjuk a mnemonikák, amivel könnyedén tanulhatsz szavakat. Márpedig új szavakat életed végéig fogsz tanulni, tetszik vagy sem.

Ugyanilyen fontos az ANKI, hiszen ha megtanultál valamit egy nyelven, akkor azt jó lenne fejben is tartani. Éppen ezért használd első naptól az utolsóig. Viszont az ANKI nem egy módszer, hanem egy eszköz, ami segít a nyelvtanulásban, de nem fog megtanítani németül/angolul/arabul/kínaiul/akárhogy.

Vagy mondjuk ott van a Duolingo – zseniális, ingyenes platform, gyönyörűen megtervezve, reklámmentes, eszméletlenül jól össze van rakva.

Ha tanulsz, akkor azt magyarul is megteheted (ez a németnél még sajna nincs meg). Használd, mert tök jó elindulni vele. Jó alapokat ad, és ami a legfontosabb: rászoktat a nyelvtanulásra. De NEM fogsz a Duolingo-val megtanulni se angolul, se németül. Ez tévhit, a legjobb gyorsan elfelejteni.

Szintek és helyzetek

Nincs alfa-omega megoldás, már csak azért sem, mert középfok felett már a saját magad tanára vagy, elvégre muszáj önálló nyelvtanulóvá válnod, ha gyorsan szeretnél haladni.

Az anyagaid pedig könyvek, filmek és anyanyelvűeknek íródott cikkek, nem pedig feladatgyűjtemények és nyelvtankönyvek.

Félreértés ne essék, ezeknek is megvan a helyük, de ezek is csak eszközök. Egy jó nyelvtankönyv nagyon fontos (angolból az English Grammar in Use, németből pedig a B Grammatik mellett teszem le a voksom), de ettől sem fogod megtanulni az adott nyelvet.

A legtöbbet úgyis anyanyelvűektől fogsz tanulni, éppen ezért már most érdemes keresni párat pl. az iTalki-n. Rengeteg embert találhatsz, akikkel kapcsolatot létesíthetsz, vagy akik magyarul tanulnának, cserébe pedig segítenek neked azzal a nyelvvel, amit te tanulsz.

De tőlük sem fogsz megtanulni egy nyelvet, mert sokszor nem tudják megmondani, hogy miért úgy van az, ahogy.

Ehhez kell egy jó nyelvtankönyv, tanfolyam, vagy egy tanár, aki elmagyarázza a dolgokat.

Segít-e a megszólalásban az autológia? Persze. Folyékonyan fogsz tőle beszélni? Nem.

Hogy jó-e a Lang8? Persze, mert ingyen és bérmentve fejlesztheted az íráskészségedet. Fogsz tőle kanti disszertációkat írni? Aligha.

Összegezve tehát:

Szintek vannak és helyzetek.

Minden szinten és helyzetben megvan az ideális eszköz, amit érdemes használni ott és akkor. Fontos, hogy ismerd ezeket, és az adott helyzetet feltérképezve használni is tudd őket. Szánj rá egy napot, olvass utána, kerülj képbe, hogy mi lehetséges, és amikor oda kerülsz, tudni fogod, hogy melyik eszközhöz nyúlj.

Csak egyet felejts el: hogy létezik “legjobb módszer” a nyelvtanulásra. Te létezel, az önbizalmad, meg néhány szuper eszköz. Használd őket!

Szeretnél mindenre emlékezni, amit már egyszer megtanultál?

Akkor ismerd meg, hogy hogyan működik az elméd, a memóriád és hogy hogyan jegyezhetesz meg mindent az általad tanult nyelven. Katt ide a részletekért!

 • Molnár Béla

  Hello Bálint ! Németet akarok tanulni, kinti munkához. Az LDL-t ajánlottad. A Lazán németül és Bulldozer anyagokkal is találkoztam máshol. Mi a véleményed , melyik mennyire hasznos?

  • Szia Béla, szerintem olvasd el újra a cikket. 🙂 Őszintén szólva a neveden kívül semmit nem tudok rólad, honnan tudnám én, hogy mi lehet neked hasznos? 🙂

 • Zita Török

  Szia Bálint, nagyon erdekes a blog, remek osszefoglalo! Nagy mnemonics rajongo vagyok en is, meg ugy altalaban a memoriatechnikake. Nemreg talalkoztam egy zsenialis modszerrel, a Michel Thomas Method-dal. Kivancsi vagyok, hogy neked van-e tapasztalatod a modszerrel kapcsolatban? Van egy zsenialis dokumentumfilm rola a youtube-on, hasonszoru lelkes nyelvtanulokent eloszeretettel ajanlom! 🙂

 • Pingback: Meg lehet-e szeretni a nyelvtanulást? - Öt év - öt nyelv+()

 • Tóth László

  Bálint, arra kérnék tanácsot, hogy melyik módszert, segédanyagot tartod a legjobbnak a szövegértés fejlesztésében. Harmadik éve tanulom otthon egyedül különböző anyagokból a német nyelvet. Azonban a mai napig gyors nekem a németek beszélgetése. Utóbbi időben ennek a hiányosságnak a kiküszöbölésére egyre több videót nézek (easy german, deutsch direkt, stb ). Egy pici előrehaladást érzek, de még messze van az elvárttól.

  • Szia Laci,

   Pedig szerintem jó nyomon jársz. 🙂 A szövegértés egy dologtól fog fejlődni: ha sok szöveget hallgatsz. 🙂 (meg persze folyamatosan tanulsz új szavakat/kifejezéseket).

   A Deutsche Welle oldala nagyon jó, mert aktuális, van szöveg ÉS átirat is, így tudod magad vele ellenőrizni.

   Amit csinálhatsz: hallgasd meg, de NE nézd meg a szöveget. Hallgasd meg mégegyszer és próbáld átírni, hogy mit hallasz. Miután végigértél a szövegen, vesd össze az eredetivel. Jegyezd meg, hogy hol hibáztál, aztán egy hét múlva vedd újra elő az egészet és csináld végig újra. Persze minden nap csinálj egy újat is.

   Hajrá! 🙂

   • Tóth László

    Köszi szépen ! Nem ismerem még ezt az oldalt, de feltétlenül megpróbálom. Van még egy dolog amit megszeretnék kérdezni. 2009-ben letettem az Origós középfokú angol nyelvvizsgát( írásbeli, szóbeli). Arra is teljesen egyedül készültem fel, azonban 3 éve már csak németül tanulok elég intenzíven, azóta angol nyelvvel csak akkor foglalkoztam, amikor valamelyik gyerekem segítséget kért. Ha találkozok valamilyen angol szöveggel, ugyan úgy letudom fordítani, a hallott szöveget is megértem,azonban, ha mondani akarok valamit, az németül jut az eszembe és komolyan kell gondolkodnom, vajon, hogy is van angolul. Te is több nyelvet tanulsz, nincs ilyen gondod vagy nem kevered a nyelveket, az agyad egyből át tud állni ? Hogy tudnám megint az angol tudásomat ugyanolyanná tennem, mint korábban?

    • De, ez a probléma szerintem mindenkinél megvan. 🙂

     Egyszerű: használd AKTÍVAN az angolt (írj, beszélj) és akkor jó lesz. Hajrá!

Ugrás az oldal tetejére