Mennyi idő alatt lehet megtanulni egy nyelvet?

Gyakran kérdezik tőlem, hogy “mennyi idő megtanulni egy nyelvet” – és én mindig ugyanazt válaszolom: attól függ. Egy dolog azonban biztos: ne az éveket számold, mert nem sokat érnek.

Miért nem érnek semmit az évek?

Emlékszem általános iskolában hat évig tanítottak és én bizony hősiesen ellenálltam, egy egész mondat nem sok, annyit nem tanultam meg. Már csak azért sem (nem úgy mint 25 évvel később: most éppen a német felsőfokra készülök).

És ezzel nem vagyok egyedül – számtalan levelet, megkeresést és kommentet kapok, amikben olvasók arról számolnak be, hogy évek óta “tanulnak” egy nyelvet, de mégsem képesek összerakni egy épkézláb mondatot szóban és ha valaki megkérdezi őket valamiről, legszívesebben elbújnának a föld alá.

Azonban nézzük csak meg, hogy mi történik a felszín alatt: senki nem ér rá semmire. Legfőképpen nem nyelvet tanulni – így már az is nagy szerencse, ha az ember egyszer a hétvégén leül fél órát piszkálni az angolt/németet/spanyol/olaszt, mert mindig van jobb dolga. 

Közös Európai Referenciakeret álláspontja szerint egy európai nyelv (mondjuk angol vagy német az egyszerűség kedvéért) 600-800 óra szükséges (ez nagyjából B2-C1 szint, azaz a felsőfok alsóbb csücske és természetesen egyénfüggő). Ha emberünk hetente fél-egy órát tanul nyelvet, akkor az évente 25-50 óra aktív tanulás (már ha annak lehet venni) – aminek azonban a nagyrésze az ismétlésre megy rá. Ezzel a tempóval 800 órát elérni 15-30 ÉVIG tartana – de persze ezt nyugodtan meg lehet duplázni a már említett ismétlések miatt.

Miért számold órában a tanulásod?

Mert sokkal pontosabb képet ad, hogy hol tartasz most és hogy még mennyi van nagyjából hátra a célodig.

Anno, mikor még Ausztráliában éltem, és az új kontinenssel való megismerkedés mély depressziójával küzdöttem, a munka és főiskola mellett is sikerült napi 2 órát beletennem a spanyolba, így egy év alatt egészen magabiztos szinten voltam (igaz az passzív tudás volt, de aztán később, egy szokatlan módszerrel egy kicsit rásegítettem).

Mikor oroszul tanultam, az volt a célom, hogy három hónap alatt 200 óra tanulást beletegyek a nyelvbe, amelyet egy paraszthajszál híjján sikerült is elérnem – egy egészen jó alapfokra eljutottam, de aztán a nyelv iránti érdektelenség miatt nem is nagyon foglalkoztam vele többet.

Mi a reális?

Ha valaki becsületesen le tud ülni aktívan egy órát naponta a nyelvvel foglalkozni, akkor az havonta 30 óra, egy év alatt 360, két év alatt pedig 720 óra – ami alatt a fent leírt cél (B2-C1) elméletileg elérhető.

Ez a napi egy óra soknak tűnhet, ám a holtidők kihasználásával gyorsan összeadódik – a lényeg, hogy mindig keresd a lehetőséget a tanulásra és próbáld meg adaptálni a helyzetedhez.

Mennyire vagy a célodtól?

Anno a kínai bővített alapfokú írásbeli nyelvvizsgára egy hónap alatt készültem fel (összesen 40+30=70 óra alatt) – mert mindössze annyi volt a pontos célom, hogy letegyem a HSK2 vizsgát. Nyilván ezzel a tudással nem tudok elmenni Kínába dolgozni, vagy egyetemre – de nem is ez volt a cél.

A fent megadott 600-800 óra már az az a szint, amivel simán elmehetsz a célországba dolgozni (és nem takarítani) – rajtad áll, hogy neked mi a célod. Ha ezt pontosan tudod, számolj visszafele.

Becsüld meg, hogy eddig mennyi aktív időt tettél bele az általad tanult nyelvbe, aztán vond ki az összeget a célból – és máris megvan, hogy mennyi van még hátra.

Több száz óra meredezik rád a papírról, míg eléred a középfokú német szintet? Akkor jobb, ha most nekiállsz, mert csak úgy lesz kevesebb. Valószínűleg ez nem az, amit látni/hallani akartál – de sokkal jobb most őszintének lenni magaddal. Ez nem mindig könnyű – de kifizetődő.

Ha naponta, csak fél órát foglalkozol a nyelvvel (amit akár 2×15 percre is felbonthatsz), akkor is elméletben négy év alatt nulláról eljuthatsz egy magabiztos, erős középszintre. És aki azt mondja, hogy ennyi ideje sincs a nyelvtanulásra, az nem is igazán akarja megtanulni a nyelvet – csak panaszkodni akar valakinek.

Mindazonáltal ez ne vegye el a kedvedet – csak légy őszinte magaddal. Ha nem látod magadon a fejlődést, nézd meg, hogy valójában mennyit foglalkozol a nyelvvel és hogy hol kell(ene) tartanod.

Elő a papírral/ceruzával, számolj egyet, oszd be, hogy mennyit kell tanulnod naponta (így sokkal kevesebbet kell ismételned, mert folyamatosan a fejedben tartod a dolgokat) és ess neki. Nemsokára itt az új év, mi lenne, ha az üres fogadkozások helyett kézzelfogható tervezéssel mennél neki?

Szeretnél mindenre emlékezni, amit már egyszer megtanultál?

Akkor ismerd meg, hogy hogyan működik az elméd, a memóriád és hogy hogyan jegyezhetesz meg mindent az általad tanult nyelven. Katt ide a részletekért!

 • Tünde Vigh

  Nagyon örülök, hogy rátaláltam a weboldaladra. Köszönöm a jó tanácsokat és feliratkozom a

  kurzusra. Már nagyon-nagyon kíváncsi vagyok. Én leginkább angolul és németül szeretnék jól megtanulni.

 • Pingback: Melyik a legjobb nyelvtanulási módszer? - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: WC, zuhany, futás - tanulni bármikor lehet! - Öt év - öt nyelv+()

 • Barney Stinson

  Szia Bálint, Mi a véleményed az alábbi tervről? Angol C1 BME a cél, jelnleg egy erső B2-es tudásom van. Mivel úgy látom, hogy csak januárban indít a BME C1-es vizsgákat angolból, így addig beletudnék tenni 400 órát (átlag napi 2 és fél óra). Így nézne ki egy nap: Effortless english 75 perc, elmélet 25 perc, autológia 25perc, BME felkészítő C1 könyv és hanganyag 25perc + napi 30 kártya ANKI, amikor van rá egy kis időm. (Tényleg ANKI-ból mennyi az ajánlott?) Leginkább a hallás utáni értéssel van gondom. Ha ez sikerül akkor jöhet a német B2 Gazdasági Középfok, ehhez már néztem a challenge-et amit véghez vittél, ez úton is gratulálok!

  • Helló Barney,

   Jól hangzik – ha ezt beletolod (és VALÓDI emberekkel is használod a nyelvet, nem csak anyagokkal és magadban), akkor szerintem jó eséllyel mész neki. 🙂 Hajrá!

 • robertjordan

  Bálint, lehet már tudni a következő (német utáni) projektet vagy egyelőre még titok ?

  • Helló – egyelőre legyünk túl ezen. 🙂 Miért?

   • robertjordan

    Pusztán olvasói kíváncsiságból kérdezem.

    • Ötleteim már vannak, de még konkrét nincsen. 🙂

 • henis

  Egy picit szerintem alálövi ez a wiki cikk: tapasztalatom szerint magyar nyelvtanulóknak például angolból, első nyelvként a B2 szinthez kell kb 800 óra átlagos képességekkel, a C1-hez pedig inkább 1000-1200 óra (úgy, hogy ebbe már a vizsgaspecifikus felkészülést is beleszámoljuk). Második és többedik nyelvként ez az idő egyre csökken.

  • Végülis a cikk angolul volt és az angol anyanyelvűeket veszi alapul, ami nyilván egy germán nyelvnél nagy előny – ilyen pechünk van. Magyarként szerinted mit tudnánk kihasználni a nyelvtanulásban, amit a többi nép nem? Mi a mi nagy előnyünk?

   • henis

    Látom ám, miben mesterkedsz:)
    Szerintem alapvetően szívósak és szorgalmasak vagyunk, ugyanakkor leleményesek, kíváncsiak és a jég hátán is megélünk 🙂 Pont az anyanyelvünk motiválhat minket még inkább arra, hogy idegen nyelveket tanuljunk: az angolszász népek teljesen elkényeztetettek ilyen szempontból, hisz már majd’ mindenki tud velük kommunikálni. Nekünk meg muszáj megtanulnunk minimum angolul, és mellette még 1-2 más nyelven ahhoz, hogy boldoguljunk a világban. Ez igen nagy hajtóerő.
    Van még más ötleted ezeken kívül?

    • Igen, ez nagyon fontos – és szerintem egy bizonyos mértékig működik is. Valakinél azonban ez már túl sok és hajlamos arról az oldalról megközelíteni a dolgot, hogy “bezzeg nekünk milyen rohadt nehéz, semmi közös nincs a magyar és a tanult nyelv között, úgyhogy hagyom is a francba”. Nem mindenki nézi a kihívásokat jó szemmel. 😀

     A viszonylag széles hangzókészletünknek köszönhetően például szerintem nagy előnyben vagyunk a kiejtésnél (itt most nem a tipikus magyar akcentusra gondolok…), valamint, hogy a bonyolult és összetett mondataink miatt képesek vagyunk könnyebben átlátni más nyelvek nyelvtanát.

     Anno még beszéltük is, hogy mennyire nehéz magyar aggyal leegyszerűsíteni a mondanivalónkat, ha azt mondjuk angolul akarjuk kifejezni. 🙂

     • henis

      Minden nézőpont kérdése 🙂
      Amúgy még azt is hozzátenném, hogy ezekhez az órákhoz el is kell némi időnek telnie, különben, ha nincs szinte tartva/fejlesztve a tudást, minél gyorsabban szerezte meg valaki, annál hamarabb fogja elfelejteni. Ha jól rémlik, ezt Benny is megerősítette. (Kolléganőm csinált mondjuk olyat, hogy 600 órás tanfolyam kezdőről középfokra napi 6 órával, de akkor kb még egyszer annyit kellett otthon is dolgozniuk a diákoknak.)
      A másik érdekes tapasztalatom, h nem attól függ a nyelvtanulás hatékonysága, adott nyelvterületen él-e valaki.

     • Igen, én is így tapasztaltam – egyszerűen kell, hogy elteljen idő, hogy a felszívott anyag jól beépüljön. Ezért is olyan fontos a jó alvás. 🙂

      Nyelvterület: egyetértek. Te hogy jutottál erre a következtetésre?

     • henis

      Sok nyelvtanulóval találkoztam már 🙂 Nem eggyel, aki anyanyelvűeket megszégyenítően választékos szókinccsel/szófordulatokkal beszél angolul úgy, hogy soha ki sem tette a lábát Mo-ról, és olyannal is, aki 35 éve Amerikában él, és még mindig “minimalista angolt” beszél, ahogy mondja.:)

     • Вираг Каталин Сюч

      Az utolso mondathoz hozzafuzve: abszolut egyetertek! Orosz nyelvteruleten elek (de nem Oroszorszagban) es 8,5 honap utan is nagyon sok hibaval, kis szokeszlettel komunikalok oroszul. Oka tobb is van, de fokent a kis motivalo ero. Az utobbi 2 honapban elkezdtem komolyan foglalkozni a nyelvvel, van is eredmenye, de mivel nem elengedhetetlen a mindennapokhoz a nyelv, ezert hiaba a nyelvterulet.

   • Dani

    Ahogy a germán nyelvekkel “pechünk” van, úgy a finnel, észttel, törökkel, japánnal és koreival meg szerencsénk, csak sajnos ezen nyelvek elsajátításának vágya nagyon kevesek fejében fordul meg. Sajnálatos még, hogy a magyar róvást a szélső jobboldal teljesen kisajátította magának. A róvás a maga képiességével és ellentétes irányával rengeteget segíthetne a későbbiekben más hasonló alapelveket alkalmazó írásrendszerek megértésében.

  • Phoenix

   És ha egy B1 közeli szintről beszélgetünk akkor az B2 elérése kb hány órát vesz igénybe?

   • henis

    Na ez egy nagyon érdekes kérdés: teljesen egyén- és módszerfüggő. Volt egy tanítványom, március közepefelé csináltuk a szintfelmérőt. Pár év tanulással a háta mögött alig tudott megszólalni (gyenge A2 mondjuk). A checklist alapján, amit küldtem neki (mit hallgasson), illetve végigjárt egy 40 órás (egynyelvű!) vizsgafelkészítőt, napi pár órát tisztességesen belenyomott és júniusban simán, tényleg jó beszédkészséggel átment a középfokú nyelvvizsgán. Tehát nagyon durván lehet 100 óra és akár 400 is.

    • Ez tök érdekes, hogy ennyire eltérő lehet.

     Megkaphatnám azt a checklistet? 🙂

 • Danka

  Szerintem azért ez nem ilyen egyszerű. Elvégre az idő csak az egyik tényező, a másik az elvégzett munka mennyisége lenne, hogy kijöjjön a hatékonyság. Pl.: Ha valaki napi 2 órát tanul nyelvet, de mellette a macskájával játszik, facebookozik, bömböl a tévé, meg ki tudja még mit csinál, akkor nem lesz elég a 800 óra. Ugyan ez igaz arra is, ha valaki magyarul magolja az adott nyelv nyelvtani szabályait sok órában, na akkor sem lesz elég a 800 óra a középfokú beszédhez.
  Ez a számítás akkor jó, ha valaki tényleg jó módszerekkel, kihozza magából a maximumot teljesítmény terén és a megfelelő irányba fejlődik.

  • Amit leírtál, az ugyanaz, amit én az “aktív” szóval jelöltem egyszerűen. 🙂 De valóban így van – köszi a kiegészítést!

Ugrás az oldal tetejére