Német C1 projekt összefoglaló IX.

Az Öt év - öt nyelv+ követői tudják, éppen a német nyelv rejtelmeiben merültem el. Jelenleg a C1-es, felsőfokra készülök nagy erőkkel: az univerzum megoldotta a nagy kérdést és találtam egy csodálatos tanárt, aki segít felkészülnöm. Nem volt egyszerű menet rátalálni Eszterre - a részletekért olvass tovább!

Az Öt év – öt nyelv+ követői tudják, éppen a német nyelv rejtelmeiben merültem el. Jelenleg a C1-es, felsőfokra készülök nagy erőkkel: az univerzum megoldotta a nagy kérdést és találtam egy csodálatos tanárt, aki segít felkészülnöm. Nem volt egyszerű menet rátalálni Eszterre – ímhol a hiteles történet.

A közösség ereje

A legutóbbi összefoglalóban ott tartottam, hogy teljesen el voltam keseredve: 8 némettanárt kerestem meg (ajánlások alapján), hogy tudnának-e segíteni a felsőfokúra való készülésben, ám egyik sem tudott vállalni, különböző okoknál fogva.

Ekkor egy felhívást intéztem a blog olvasóihoz, hogy ha ismernek ilyen tanárt, akkor legyenek szívesek összehozni vele. Jött is jó pár ajánlás, és egy csomó oda-vissza után Molnár László által ajánlott Eszter mellett döntöttem.

Eredetileg az ECL nyelvvizsgát céloztam meg, és olyan tanárt kerestem, akinek ezzel van tapasztalata – Eszternek nem volt még ECL-es diákja, de annyira szimpatikus és magabiztos volt, hogy úgy döntöttem: ő lesz az, akire rábízom magam.

Már az első próbaórán azonnal a fellegekbe rúgta vissza a motivációmat, újra rátaláltam a tanulás élvezetére és hazafele alig vártam, hogy elkezdjek terveket szőni a haladásomra. Azt hiszem, hogy egy tanár igazi feladata ez: hogy úton tartsa a diákot, hogy motiválja és rámutasson, hogy igenis képes valamit megcsinálni. 

Ezúton is köszönöm mindenkinek, aki tanárt ajánlott!

Körvonalazódó célok

Az egész felsőfokú projektet 2014. március 20-án indítottam el, az eredeti tervem szerint 2014. december 20-ig tanultam volna aktívan, eddigre szerettem volna elérni a C1-es szintet.

Mivel pontosan azt sem tudtam, hogyan adjak ennek keretet, egy csomó minden elhúzódott, az én lelkesedésem is alábbhagyott (amit aztán Eszter helyreállított), de végre elhatároztam magam. Megtoldom az egész projektet 3 hónappal – így 2015. március 20-ig szeretném elérni a felsőfokú szintet, amelyet egy nyelvvizsgával akarok igazolni.

A múltkor már szinte biztosra vettem, hogy az ECL nyelvvizsgára fogok menni, de egy kicsit alaposabban utánanézve rájöttem, hogy mégsem itt fogom megmérettetni magamat. Elsősorban tudást szeretnék szerezni és kiválasztani a nekem legmegfelelőbb vizsgát – mert igenis sok különbség van közöttük. Jelenleg is nézegetem és méregetem, hogy mi lesz ez – ide pedig pont passzol a kedvenc Abraham Lincoln idézetem:

Ha hat órám van egy fa kivágására, akkor az első négyet biztos, hogy a fejszém élezésével töltöm.

A felkészülés kezdete

Eszterrel egy helyzetfelmérés után (erős B2-es szintet mond, ám a szókincsemet jócskán bővítenem kell) máris talicskányi anyaggal látott el, amikből tanulhatok. Hat könyv (és még várok párat), regények, számtalan hanganyag és próbavizsga, plusz német kultúra – lesz miből válogatni! A baj, hogy ebből gyakorlatilag minden kell. 🙂 De már legalább látom, hogy mennyi mindent kell megtanulnom és Eszter pedig irányt fog mutatni, hogy mi a következő lépés.

Most, hogy egy kicsit tisztábban látok, kell megint egy szabad fél délután, hogy rendszerezni és ütemezni tudjak mindent, hogy ne csak úgy össze-vissza kapjak bele dolgokba.

  • Visszatérek a kedvenc Leicht Deutsch Lernen anyagomhoz, hogy tovább fejlesszem a szókincsemet az üres perceimben (mondjuk bringázás közben)
  • Mivel a vizsgákon meglehetősen képben kell lenni a politikával, ezért erre is rá kell erősítenem. Szerencsére a bliubliu.com ebben nagy segítségemre van (amellett, hogy tök ingyenes)
  • Deutsche Welle hanganyagai is verhetetlenek és mindenhez van átirat
    Attila barátom ajánlotta a B Grammatik könyvet (ezt sajna én nem találtam itthon, én a bookdepositoryról rendeltem ingyenes házhoz szállítással), ami nagyon hasonlít az angolból általam nagyon kedvelt English Grammar in Use-hoz
  • Szert tettem egy Kobo e-olvasóra, amire egy kis bűvészkedéssel hackeltem Androidot, így szembarát módon tudom olvasni a német könyveket úgy, hogy közben még szótárazni is tudok.
  • Az autológiát továbbra is alkalmazom, de természetesen a másokkal való kommunikáció is folyamatos. Itt érdekes fejlemény, hogy a jelenlegi kedvenc nyelvcserepartnerem nem is anyanyelvű – erről majd szeretnék írni, hogy ez miért jó.

Hirtelen ennyi, úgy érzem, sínen vannak a dolgok. Már csak neki kell feküdni keményen a tanulásnak. 🙂

A projekt itt tudod lépésenként végigkövetni:

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Érdekel, hogyan lehet megtanulni önállóan egy nyelvet egy év alatt?
Milyen nyelvet tanulsz?
Milyen szinten vagy belőle?
Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
Miért tanulod a nyelvet?
Mi jellemez legjobban téged?

Keresed, hogy milyen módszerrel
tanuld meg önállóan a nyelvet?

A csodamódszerek keresgélése helyett inkább tanulj meg tanulni! Ebben segítenek a rendszerezett kurzusaim.

KATT IDE A RÉSZLETEKÉRT