Német C1 projekt összefoglaló VII.

Az Öt év – öt nyelv+ követői tudják, éppen a német nyelv rejtelmeiben merültem el. Ez év végéig szeretném felsőfokúra fejleszteni a tudásomat. Szeptember 20-án lejárt a második 3 hónapos szakasz, ez pedig a hetedik összefoglaló, hogy mi történt az elmúlt hónapban: mi sikerült, mi nem és persze egy kis kitekintő, hogy mi várható.

A cél

Az elmúlt három hónap célja az volt, hogy elkészítsek 5000 ANKI kártyát (német szavakkal, kifejezésekkel és mondatokkal), így közvetve tápláljam a némettudásomat.

Az egész követésére létrehoztam egy online táblázatot, ahol mindenki megnézhette magának napról napra, hogy éppen hol tartok a folyamatban. A lényeg: szeptember 20-áig nem sikerült elérnem a kitűzött célt, akkor 3357 kártyám volt (ez a mai napon 3431).

anki kártyák

Az csomagomba bevitt kártyák az idő függvényében

Mi történt?

Ahogy mondani szokták: az élet történt. 🙂

Úgy kezdődött, hogy kezdtem érezni, amit anno már az orosznál is: hogy kezd kicsit túl sok lenni a dolog. Kezdtem gépiesen csinálni, és kezdtem kiégni, ami sosem jó. Szerencsére van már rutinom benne, így azt tettem, amit ilyenkor tanácsos: egy árnyalatnyit pihenőpályára tettem a dolgot. Mikor az ember besokall, nincs mit tenni: föl kell jönni a felszínre levegőért.

Ebben mondjuk a kedves új szomszédaimnak is nagy szerepe volt. Sajnos augusztus vége óta megállás nélkül, reggel héttől este hétig, hétvégén is betont fúrnak, flexelnek, és különböző módokon teszik még érdekesebbé az életemet.

Az, hogy nem voltak ideálisak (és még mindig nem azok) a körülmények, nem igazán fejezi ki az érzéseimet. A hangzavar miatt az elmúlt hónapban sorra kellett lemondani a skype óráimat is, mert nemhogy Markot, de még magamat sem hallottam normálisan.

Persze teljesen felesleges a fölújításra fogni a dolgokat – és így visszanézve nem is számít már. Szükségem volt erre a pihenőre, hogy újult erővel tudjak beleugrani a továbbiakba.

Az elmúlt három hónapban tehát kb. 2000 kártyát sikerült hozzáadnom az Anki csomagomhoz. Nagyban növeltem a szókincsemet, és ha lehet, még jobban szeretem az ANKI-t, továbbra is kampányolni fogok mellette. 🙂

A másik fontos dolog, amit szerettem volna az elmúlt hónapban gyúrni az a hallottszöveg-értési képességem volt. Ehhez különböző anyagokat használtam:

De ebben sem sikerült különösebb áttörést elérnem. A szabadidőmet arra fordítottam, hogy hogyan tudom jobban optimalizálni (és kihasználni) a hallgatási időt. Néha jobban szeretek ezzel piszmogni, mint magával a tanulással. 🙂

Ezenkívül volt még itt egy évi szokásos Nyelvparádé, ahol a hatékonyságról tartottam előadást. Az előadás szerintem meglehetősen jól sikerült. Abszolút pozitív visszajelzések érkeztek, mi több, egymás után kétszer kellett megtartanom, mert annyi érdeklődő volt.

Aki lemaradt, de kíváncsi rá: nemsokára kész lesz a vágott videó-felvétel belőle – no meg a hatalmas érdeklődés miatt szeretnék még több előadást szervezni (részletek később).

Az előadásra való felkészülés hetekig tartott, így természetesen ez is erősen beleharapott az időmbe. Akár ezzel is védekezhetek, hogy miért nem volt elég időm tanulni (de gyenge kifogás lenne.) 🙂

Hogyan tovább?

A harmadik 3 hónapos szakasz van már csak hátra, hogy elérjem a C1-es szintű szintet . És hogy mi lesz a teszt a három hónap végén? Először a blog történetében, meg vagyok lőve. Fogalmam sincs.

Adná magát a válasz, hogy menjek el nyelvvizsgázni – azonban az összes normális vizsga kapcsolt: szóbelit nem lehet külön tenni, csak és kizárólag írás és szóbelit egyszerre. Mivel az írásbelire semmilyen formában nem készültem (és jelenleg nem is tartom fontosnak), ezért esélyem sem lenne a vizsgára.

Éppen ezért azt teszem, amit ilyenkor a legjobb: megkérdezem a ti véleményeteket.

Segítsetek:

Szerintetek hogyan lehetne mérni a március 20. óta elért haladásomat? Én valamiféle videóinterjúra gondoltam, bár ez is lehet csalóka. Szóval: ha van ötleted, kérlek, oszd meg velem/velünk alul a kommentekben, találjuk ki együtt! Előre is köszi szépen!

A projekt itt tudod lépésenként végigkövetni:

Önállóan tanulsz németül?

Én egy év tanulással jutottam el az újrakezdő német szinttől a felsőfokú nyelvvizsgáig – ennek a tanulságait gyűjtöttem össze egy ötrészes videókurzusban. Csináld végig és haladj háromszoros sebességgel! Katt ide a részletekért!

 • Pingback: 8 tanulság a német szóbeli felsőfokú nyelvvizsga után (BME kiadás) - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló XIII. - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló XII. - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló III.()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló XI. - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló II.()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló X. - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló I.()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló V.()

 • Pingback: Az első Öt év – öt nyelv+ projekt – professzionális szintű német (C1) | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló VII. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • Krisztián

  Szia Bálint!
  Ösztönző amit csinálsz és én is szeretnék normálisan haladni a nyelvtanulással.
  szerencsém van,mert kint dolgozhatok német (és egyéb 🙂 ) nyelvi környezetben, Zürichben.
  Az Ank már nekem is rajta van egy ideje a telefonomon,viszont idő híján csak az alap dolgokat tudtam letölteni az adatbázisból.
  A kérdésem: van-e rá mód,hogy megszerezhessem az Ankiba gyártott kártyáidat,amikben kifejezések is vannak nem csak szavak?
  úgy érzem jobb lenne számomra és gyorsabban menne a tanulás azokkal.
  Köszönettel Krisztián

  • Szia Krisztián,

   Szuper, hogy haladsz, még az elfoglaltságod ellenére is! 🙂

   Az én csomagom tele van személyes referenciákkal és olyan dolgokkal, amik NEKEM érdekesek és neked valószínűleg neked totál feleslegesek. Építs sajátot, mert akkor azt tanulod meg, amire neked van igazán szükséged. Ez több meló, de hát ez a nyelvtanulás már csak ilyen. 🙂

   Alternatívaként az https://ankiweb.net/shared/decks/ oldalról tudsz mások által összeállított csomagokat letölteni, de mondom, én nem javaslom ezeket.

   Hajrá!

 • Csaba

  Szia Bálint!

  Az volna a kérdésem, hogy te két irányba használod az Anki-t? 2 éve napi szinten használom, de mindig csak Angol -> magyar irányba. Utóbbi napokban azzal játszottam, hogy letakartam az angol részt, megnéztem a hátlapot (magyarázatot), majd abból következtetni (gyakorlatilag a másik irányba csinálni). Siralmas a helyzet. Te hogyan használod?
  Szinte kizárólag telefonon gyakorlok. Szívesen vennék egy ankidroid áttekintő cikket.

  Üdv.

  • henis

   Kedves Csaba (és Bálint)!

   Nem gond, ha én (is) válaszolok?

   Attól függ, mit szeretnél, mi a célod az angoltanulással, konkrétabban az ANKI használatával: ha angolról magyarra szeretnél tudni jól fordítani, közvetíteni, de nem akarsz különösebben angolul kommunikálni, akkor igen, jó az angol –> magyar irány.

   Viszont – ahogy nagyon is jól ráéreztél! – azért tanulod az angolt, mert szeretnéd tudni kifejezni magad is ezen a nyelven, akkor ez így bizony kevés lesz.

   Mik az opciók? Persze adott, hogy csinálj kétirányú kártyákat: be tudod állítani, hogy egy bevitelből rögtön két kártya legyen angol-magyar és magyar angol irányban is, így egyből visszafelé is gyakorlod a szókincset (ha jól emlékszem, Bálint így csinálja).

   Én viszont inkább annak a híve vagyok, hogy minél hamarabb térjünk át csak az angolra – ez teljesen kezdőként, segítség nélkül, első nyelvként nehezebb, de nem lehetetlen, viszont némi előzetes tudás-gyakorlás után szuperkönnyű! Konkrét dolgok esetében (hétköznapi tárgyak, ruhák, ételek, időjárás, stb…) simán megtehető képekkel: google képkeresőt angolra állítod, és simán kép másolása-beillesztése.

   Működhet elvontabb-összetettebb fogalmak esetében is, ha jól ráérzel, milyen képek hívják elő legkönnyebben az adott kifejezést. (Mert ez az egyik kulcs: még a legegyszerűbb szó esetében sem a szimpla szót, hanem egy egész szókapcsolatot vigyél be ANKI-ba.)

   Lehet úgy is, hogy kérdés-válasz: pl. What’s your name? –>My name’s Csaba. Vagy válasz–>kérdés: He’s 42. –> How old is he? Vagy oda-vissza.
   Lehet lyukas szöveg: I usually ________ early.–> I usally_get up_ early.
   Itt megtámogathatod egy képpel, vagy egy angol nyelvű magyarázattal is, mert 3000 kártyánál már nem biztos, hogy emlékezni fogsz, mit csinálsz early. 🙂
   Lehet angol definíció–>angol kifejezés is, pl. you do this to the TV when you go to bed –> turn (it) off. Ha nehéz, nyugodtan használd vmelyik egynyelvű szótárt, később egyre jobban belejössz az activity-zésbe 🙂

   Remélem, érthető és hasznos volt, bocs a hosszért.
   heni

   • henis

    Még annyi, hogy nem csak szókincsre, nyelvtanra is remek módon használható így az ANKI, pl. I get up early. He –> He gets up early.
    He usually gets up early, but yesterday…–>…he got up late.

    I have never (sleep) on a field. –> I have never slept on a field.
    I have never (write) a love letter. –> I have never written a love letter.
    Stb. stb.

   • Heni, nem is tudom, mit csinálnék nélküled! 🙂 Köszi szépen a részletes magyarázatot, ennél jobban szerintem senki nem tudná összefoglalni!

    • henis

     Dehogyisnem: te:))

   • Csaba

    Szia henis!

    Köszönöm a részletes választ. Napokban próbálkoztam két irányban is létrehozni kártyákat, de nem az igazi. Próbaképp nyitottam egy új paklit, ahol létrehoztam két kártyát. Előlapra angolul, hátlapra magyarul. De ha megnyitom a paklit, browse -> current deck, akkor csak olyat látok, hogy előlap angol, hátlap magyar. Furcsa! Még mindig vannak homályos területek.

 • Beyzie

  Most kapcsoltam, hogy én év elején kezdtem az angolt és pár havi közbeékelődött lustulást leszámítva úgy éreztem, pengén haladok. Én nulláról indultam, most olyan középfoknál ólálkodom, a nyelvtant imádom, már csak 1-2 részét kell begyakorolnom és annyi, szókincs olyan 3-4 ezer. De hogy te kevesebb időre C1-et gondoltál el..
  Kicsit megalázva érzem magam:D Azt hiszem, ideje belehúznom…:)

  • Szép munka, csak így tovább! 🙂

 • henis

  ECL szóbeli +1.

 • egy olvasgató

  Szia Bálint!

  Én is a hivatalos, csak szóbeli nyelvvizsgára szavaznék. Ha középfok az sem baj szerintem. Vagy ha van olyan szóbeli vizsga, ahol a teljesítmény dönti el, milyen fokú bizonyítványt kap az ember (ezzel kapcsolatban engem is érdekelne mindenféle tapasztalat, mert most nem igazán vagyok képben).
  Az meg nem baj, hogy nem lett 5000 kártya, viszont lehet, hogy nem lett volna 2000 új kártya sem, ha nem rakod magasra a lécet.:) Ahogy írod, mindenképpen a meglévő fejlődés a fontos, az élet meg azért van, hogy történjen, nem laboratóriumi kísérlet ez.:)
  Ja, és tetszik az új rovat, a hónap olvasója!

  • Köszi szépen, én is így látom. Ha nem rakom 5000-re a lécet, akkor lehet lett volna 500-1000 kártya. 🙂

 • heggab

  Szia Bálint!

  Oké, érteni vélem a fenntartásokat, de a szóbeli rész azért minden nyelvvizsgán hasonló: hallgatni kell valamit aztán meg beszélni valamiről / valakivel. Ez még a leginkább nyelvtanra / kivételekre / nemtudásra utazó írásbeli vizsgák (szándékosan sarkítok és nem írom le a nyelvvizsga nevét) szóbeli párjára is igaz.
  Szóval szerintem nyugodtan válassz valami csak Magyarországon kompabilis nyelvvizsgát. Pl. a corvinusnak is van már nem szaknyelvi angol és német vizsgája, ha jól emlékszem, valamikor épp most van a jelentkezési határidő az év utolsó vizsgaidőpontjára. A pannon is teljesen barátságos, de ott pár napja lejárt a határidő.
  Szóval szerintem: a külső mérce csak objektívebb. De amellett még lehet egy videó is a blogra.

 • Anda

  Sziasztok! Szerintem felvételizz egy multihoz, mondjuk az ITSH-hoz, ott nagyon magasak a nyelvi elvárások. Csak akkor engednek tovább az állásinterjún, ha megvan a C1-es szint. 😉

  • Haha, még száz évvel ezelőtt voltam ott állásinterjún, fel is vettek (akkor az angol részre), de aztán mégis Ausztráliába mentem és nem kezdtem el végül náluk dolgozni. A sors iróniája, hogy az interjúztató hölgyön látszott, hogy fogalma nem volt róla, hogy miről beszélek angolul (és nem azért, mert nem tudtam volna). 🙂

   • Anda

    Oké, oké, de az az angol volt! Akkor keresd meg a CPL Jobs Hungary-t, vagy akit ismersz, de érted a logikámat… :)))

 • Zsofi

  Az ECL nem normalis vizsga? 🙂 miert nem jo? bocs, mas otletem nincsen.. 🙁

  • Ránézek, köszönöm! 🙂

 • Istvan Takacs

  Szia! “szóbelit nem lehet külön tenni, csak és kizárólag írás és szóbelit egyszerre. ” és mi lenne ha megcsinálnád a szóbelit de nem hivatalos formában? Gondolom nem ügy megszerezni egy korábbi vizsga anyagát, a méréshez simán jó lehetne, nem?

  • Kerítek hozzá egy vizsgáztatótanárt is. 🙂

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló IV. | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

Ugrás az oldal tetejére