Német C1 projekt összefoglaló VII.

Március 20-án új projektbe kezdtem az Öt év – öt nyelv+ keretében: az év végéig felsőfokúra akarom fejleszteni a némettudásomat a jelenlegi B1 szintről, ez pedig a hetedik összefoglaló arról, hogy mi történt eddig.

Az Öt év – öt nyelv+ követői tudják, éppen a német nyelv rejtelmeiben merültem el. Ez év végéig szeretném felsőfokúra fejleszteni a tudásomat. Szeptember 20-án lejárt a második 3 hónapos szakasz, ez pedig a hetedik összefoglaló, hogy mi történt az elmúlt hónapban: mi sikerült, mi nem és persze egy kis kitekintő, hogy mi várható.

A cél

Az elmúlt három hónap célja az volt, hogy elkészítsek 5000 ANKI kártyát (német szavakkal, kifejezésekkel és mondatokkal), így közvetve tápláljam a némettudásomat.

Az egész követésére létrehoztam egy online táblázatot, ahol mindenki megnézhette magának napról napra, hogy éppen hol tartok a folyamatban. A lényeg: szeptember 20-áig nem sikerült elérnem a kitűzött célt, akkor 3357 kártyám volt (ez a mai napon 3431).

anki kártyák
Az ANKI csomagomba bevitt kártyák az idő függvényében

Mi történt?

Ahogy mondani szokták: az élet történt. 🙂

Úgy kezdődött, hogy kezdtem érezni, amit anno már az orosznál is: hogy kezd kicsit túl sok lenni a dolog. Kezdtem gépiesen csinálni, és kezdtem kiégni, ami sosem jó. Szerencsére van már rutinom benne, így azt tettem, amit ilyenkor tanácsos: egy árnyalatnyit pihenőpályára tettem a dolgot. Mikor az ember besokall, nincs mit tenni: föl kell jönni a felszínre levegőért.

Ebben mondjuk a kedves új szomszédaimnak is nagy szerepe volt. Sajnos augusztus vége óta megállás nélkül, reggel héttől este hétig, hétvégén is betont fúrnak, flexelnek, és különböző módokon teszik még érdekesebbé az életemet.

Az, hogy nem voltak ideálisak (és még mindig nem azok) a körülmények, nem igazán fejezi ki az érzéseimet. A hangzavar miatt az elmúlt hónapban sorra kellett lemondani a skype óráimat is, mert nemhogy Markot, de még magamat sem hallottam normálisan.

Persze teljesen felesleges a fölújításra fogni a dolgokat – és így visszanézve nem is számít már. Szükségem volt erre a pihenőre, hogy újult erővel tudjak beleugrani a továbbiakba.

Az elmúlt három hónapban tehát kb. 2000 kártyát sikerült hozzáadnom az Anki csomagomhoz. Nagyban növeltem a szókincsemet, és ha lehet, még jobban szeretem az ANKI-t, továbbra is kampányolni fogok mellette. 🙂

A másik fontos dolog, amit szerettem volna az elmúlt hónapban gyúrni az a hallottszöveg-értési képességem volt. Ehhez különböző anyagokat használtam:

De ebben sem sikerült különösebb áttörést elérnem. A szabadidőmet arra fordítottam, hogy hogyan tudom jobban optimalizálni (és kihasználni) a hallgatási időt. Néha jobban szeretek ezzel piszmogni, mint magával a tanulással. 🙂

Ezenkívül volt még itt egy évi szokásos Nyelvparádé, ahol a hatékonyságról tartottam előadást. Az előadás szerintem meglehetősen jól sikerült. Abszolút pozitív visszajelzések érkeztek, mi több, egymás után kétszer kellett megtartanom, mert annyi érdeklődő volt.

Aki lemaradt, de kíváncsi rá: nemsokára kész lesz a vágott videó-felvétel belőle – no meg a hatalmas érdeklődés miatt szeretnék még több előadást szervezni (részletek később).

Az előadásra való felkészülés hetekig tartott, így természetesen ez is erősen beleharapott az időmbe. Akár ezzel is védekezhetek, hogy miért nem volt elég időm tanulni (de gyenge kifogás lenne.) 🙂

Hogyan tovább?

A harmadik 3 hónapos szakasz van már csak hátra, hogy elérjem a C1-es szintű szintet németből. És hogy mi lesz a teszt a három hónap végén? Először a blog történetében, meg vagyok lőve. Fogalmam sincs.

Adná magát a válasz, hogy menjek el nyelvvizsgázni – azonban az összes normális vizsga kapcsolt: szóbelit nem lehet külön tenni, csak és kizárólag írás és szóbelit egyszerre. Mivel az írásbelire semmilyen formában nem készültem (és jelenleg nem is tartom fontosnak), ezért esélyem sem lenne a vizsgára.

Éppen ezért azt teszem, amit ilyenkor a legjobb: megkérdezem a ti véleményeteket.

Segítsetek:

Szerintetek hogyan lehetne mérni a március 20. óta elért haladásomat? Én valamiféle videóinterjúra gondoltam, bár ez is lehet csalóka. Szóval: ha van ötleted, kérlek, oszd meg velem/velünk alul a kommentekben, találjuk ki együtt! Előre is köszi szépen!

A projekt itt tudod lépésenként végigkövetni:

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak