Német C1 projekt összefoglaló VIII.

Március 20-án új projektbe kezdtem az Öt év – öt nyelv+ keretében: az év végéig felsőfokúra akarom fejleszteni a némettudásomat B1 szintről, ez pedig a nyolcadik összefoglaló arról, hogy mi történt eddig.

Az Öt év – öt nyelv+ követői tudják, éppen a német nyelv rejtelmeiben merültem el. Ez év végéig szeretném felsőfokúra fejleszteni a tudásomat. A múltkori összefoglalóban segítséget kértem tőletek, hogy hogyan lehetne mérni a valós haladásomat. Többen az ECL vizsgát ajánlották – itt folytatódik a történetem.

Az ECL nyelvvizsga

Utánaolvastam az ECL nyelvvizsgának és tényleg jónak néz ki, egyetlen bökkenő, hogy 2014. december 5-én van vizsga C1-es szinten, utána viszont csak 2015. február 6-án.

Mivel a projektem 2014. december 20-ig tart, a december 5-ei vizsga túl korai lenne, a februári meg túl késő. Azonban ha nagyon őszinte akarok lenni (és miért ne akarnék?), nem is lenne reális a december eleji vizsga.

Ráfoghatnám sok mindenre (például a szomszédra, aki azóta is bőszen fúr és farag, a felújítás végeláthatatlannak tűnik – én pedig meguntam és egyszerűen elköltöztem; vagy arra, hogy az elmúlt hónapban jelentősen kevesebb energiám jutott a tanulásra), de nem teszem, inkább azt fogom csinálni, amit mindig: megnézem, hogyan lehet korrigálni a dolgokat.

Az elmúlt héten volt egy felismerésem is ezzel kapcsolatban – ugye azt tudjuk, hogy mindenki viszolyog a nyelvtan tanulásától. Kezdő szinten nem is szabad nagy hangsúlyt fektetni rá, hiszen csak elbátortalanítja az embert.

Ugyanakkor van az, amikor rá kell hasalni és ki kell gyúrni a nyelvtant – ez pedig a középfoknál kezdődik, a felső szinten pedig már az anyanyelvűeknél is jobban kell ismerni a célnyelv struktúráját.

Rájöttem, hogy nem fektettem elég energiát ebbe, mert ugyan sokat olvastam és beszéltem, a nyelvtanom nem fejlődött – de mitől is fejlődött volna, ha nem ültem le szándékosan tanulni? Itt az idő. Elő a nyelvtankönyvekkel!

Az univerzum jelei

Amióta felmerült az ECL nyelvvizsga lehetősége, jelentős energiát fektettem abba, hogy találjak egy szakértő tanárt, aki fel tud készíteni pontosan a vizsgára (az előbb említett okok miatt is).

„De hát hová lesz így az önálló nyelvtanulás?” – hördülhet fel az olvasóközönség. Azonban mint azt tudjuk, egyedül nem lehet nyelvet tanulni, másrészt akármennyire is rutinos nyelvtanuló vagyok, a nyelvvizsgák világában teljesen meg vagyok lőve (ironikus módon csak egy középfokú szóbelim van angolból, valamint egy alapfokú írásbelim kínaiból).

Az univerzum erőteljes jelének vettem azt a tényt, hogy az ajánlott némettanárok (5) közül egyetlen egy sem tudott vállalni (vagy tele volt, vagy elköltözött, vagy nem ért rá, stb.), illetve az általuk ajánlott másik 3 tanár sem tudott vállalni. Sherlocki agyam arra enged következtetni, hogy a felsőbb erők itt nagyon vitatkozni akarnak az én német nyelvvizsgámmal.

Kettő alternatívát látok a folytatásra:

  1. Amennyiben záros határidőn belül sikerül találnom egy gyakorlott némettanárt (lehetőleg ECL tapasztalattal, de más nyelvvizsga-tapasztalat is jó), akkor az eredeti célkitűzésemet módosítom és megtoldom a projektet 3 hónappal. Így 2015. március 20-ig tanulok aktívan a németet, majd elmegyek az április 6-ai ECL nyelvvizsgára.
  2. 2014. december 20-ig tovább tanulom a németet, utána pedig jövő év elején csinálok egy nagyobb videót az aktuális szintemről.

Még egy hetet szánok aktívan arra, hogy tanárt találjak, utána automatikusan a kettes opció lép életbe.

Közérdekű felhívás: ha ismersz (netán te magad az vagy) vérprofi, felsőfokú, szóbeli német nyelvvizsgára felkészítő tanárt (jelenlegi szintem középfok), akkor kérlek jelezd azt valamilyen formában (lent a kommentekben, vagy küldj egy rövid emailt a [email protected] címre). Előre is köszönök mindenféle segítséget!

Lássuk, hogy dönt az univerzum! 🙂

A projekt itt tudod lépésenként végigkövetni:

Tetszett ez az írás? Osszd meg másokkal is!

Ezek is tetszeni fognak

Érdekel, hogyan lehet megtanulni önállóan egy nyelvet egy év alatt?
Milyen nyelvet tanulsz?
Milyen szinten vagy belőle?
Mi okozza most a legnagyobb nehézséget?
Miért tanulod a nyelvet?
Mi jellemez legjobban téged?

Keresed, hogy milyen módszerrel
tanuld meg önállóan a nyelvet?

A csodamódszerek keresgélése helyett inkább tanulj meg tanulni! Ebben segítenek a rendszerezett kurzusaim.

KATT IDE A RÉSZLETEKÉRT