Német C1 projekt összefoglaló VIII.

német nyelvtanulási összefoglaló 8

Az Öt év – öt nyelv+ követői tudják, éppen a német nyelv rejtelmeiben merültem el. Ez év végéig szeretném felsőfokúra fejleszteni a tudásomat. A múltkori összefoglalóban segítséget kértem tőletek, hogy hogyan lehetne mérni a valós haladásomat. Többen az ECL vizsgát ajánlották – itt folytatódik a történetem.

Az ECL nyelvvizsga

Utánaolvastam az ECL nyelvvizsgának és tényleg jónak néz ki, egyetlen bökkenő, hogy 2014. december 5-én van vizsga C1-es szinten, utána viszont csak 2015. február 6-án.

Mivel a projektem 2014. december 20-ig tart, a december 5-ei vizsga túl korai lenne, a februári meg túl késő. Azonban ha nagyon őszinte akarok lenni (és miért ne akarnék?), nem is lenne reális a december eleji vizsga.

Ráfoghatnám sok mindenre (például a szomszédra, aki azóta is bőszen fúr és farag, a felújítás végeláthatatlannak tűnik – én pedig meguntam és egyszerűen elköltöztem; vagy arra, hogy az elmúlt hónapban jelentősen kevesebb energiám jutott a tanulásra), de nem teszem, inkább azt fogom csinálni, amit mindig: megnézem, hogyan lehet korrigálni a dolgokat.

Az elmúlt héten volt egy felismerésem is ezzel kapcsolatban – ugye azt tudjuk, hogy mindenki viszolyog a nyelvtan tanulásától. Kezdő szinten nem is szabad nagy hangsúlyt fektetni rá, hiszen csak elbátortalanítja az embert.

Ugyanakkor van az, amikor rá kell hasalni és ki kell gyúrni a nyelvtant – ez pedig a középfoknál kezdődik, a felső szinten pedig már az anyanyelvűeknél is jobban kell ismerni a célnyelv struktúráját.

Rájöttem, hogy nem fektettem elég energiát ebbe, mert ugyan sokat olvastam és beszéltem, a nyelvtanom nem fejlődött – de mitől is fejlődött volna, ha nem ültem le szándékosan tanulni? Itt az idő. Elő a nyelvtankönyvekkel!

Az univerzum jelei

Amióta felmerült az ECL nyelvvizsga lehetősége, jelentős energiát fektettem abba, hogy találjak egy szakértő tanárt, aki fel tud készíteni pontosan a vizsgára (az előbb említett okok miatt is).

“De hát hová lesz így az önálló nyelvtanulás?” – hördülhet fel az olvasóközönség. Azonban mint azt tudjuk, egyedül nem lehet nyelvet tanulni, másrészt akármennyire is rutinos nyelvtanuló vagyok, a nyelvvizsgák világában teljesen meg vagyok lőve (ironikus módon csak egy középfokú szóbelim van angolból, valamint egy alapfokú írásbelim kínaiból).

Az univerzum erőteljes jelének vettem azt a tényt, hogy az ajánlott némettanárok (5) közül egyetlen egy sem tudott vállalni (vagy tele volt, vagy elköltözött, vagy nem ért rá, stb.), illetve az általuk ajánlott másik 3 tanár sem tudott vállalni. Sherlocki agyam arra enged következtetni, hogy a felsőbb erők itt nagyon vitatkozni akarnak az én német nyelvvizsgámmal.

Kettő alternatívát látok a folytatásra:

 1. Amennyiben záros határidőn belül sikerül találnom egy gyakorlott némettanárt (lehetőleg ECL tapasztalattal, de más nyelvvizsga-tapasztalat is jó), akkor az eredeti célkitűzésemet módosítom és megtoldom a projektet 3 hónappal. Így 2015. március 20-ig tanulok aktívan a németet, majd elmegyek az április 6-ai ECL nyelvvizsgára.
 2. 2014. december 20-ig tovább tanulom a németet, utána pedig jövő év elején csinálok egy nagyobb videót az aktuális szintemről.

Még egy hetet szánok aktívan arra, hogy tanárt találjak, utána automatikusan a kettes opció lép életbe.

Közérdekű felhívás: ha ismersz (netán te magad az vagy) vérprofi, felsőfokú, szóbeli német nyelvvizsgára felkészítő tanárt (jelenlegi szintem középfok), akkor kérlek jelezd azt valamilyen formában (lent a kommentekben, vagy küldj egy rövid emailt a balint@otevotnyelv.com címre). Előre is köszönök mindenféle segítséget!

Lássuk, hogy dönt az univerzum! 🙂

A projekt itt tudod lépésenként végigkövetni:

Önállóan tanulsz németül?

Én egy év tanulással jutottam el az újrakezdő német szinttől a felsőfokú nyelvvizsgáig – ennek a tanulságait gyűjtöttem össze egy ötrészes videókurzusban. Csináld végig és haladj háromszoros sebességgel! Katt ide a részletekért!

 • Pingback: 8 tanulság a német szóbeli felsőfokú nyelvvizsga után (BME kiadás) - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló XIII. - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló I.()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló II.()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló VII.()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló X. - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló XI. - Öt év - öt nyelv+()

 • Adrienn

  Én nem értem, h miért kellene megtanulni 5 nyelvet 5 év alatt. Mire jó az? Látom, Bálint, h stresszeled magadat, de igazából miért? Hogy elmondhasd Magadról azt, h megtanultál x idő alatt y nyelvet? Szerintem butaság, élvezd az életet. Tanulj meg jól 2-t, és használd azokat. Pihenj, relaxálj! Amúgy köszönet a hasznos anyagoknak a német tanuláshoz a blogodon. Hálás köszönet érte!Minden jót! Take it easy! 🙂

  • Ó, élvezem én az életet, ne félts attól. 🙂

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló IV.()

 • Pingback: Az első Öt év - öt nyelv+ projekt - professzionális szintű német (C1) - Öt év - öt nyelv+()

 • Pingback: Német C1 projekt összefoglaló IX. - Öt év - öt nyelv+()

 • Vvjozsi

  Feltetelezesem szerint, jelenleg neked egy B2-es nyelvvizsga is eppen ha sikerulne. Kifogasok… Abban jo vagy 😀 Nekem sokszor az az erzesem hogy tul sok a duma meg a “szuperjo” technika kialakitasa csak aztan a kemeny munka meg elmarad.

  Mondom ezt azert mert nyar kozepen elkezdtem nemetet tanulni es januar-februar korul csinalom a kozepfoku nyelvvizsgat, meg nem tudom melyiket.

  Egyebkent nem kotelezo nyelvvizsgazni van egy csomo mock exam amik teljsen jok, en is ezeken gyakorolok.

  • Time Devourer

   Ugye tudod, hogy A1-B1 az alapszint ; B2 a középszint ; C1 a Haladó szint (sajnos MO.-on felsőfoknak van elnevezve) ; C2 a mesterszint. Szóval így olyan ~B1-et fogsz majd tenni.

   Zertifikat Deutsch-hez ha jól emlékszem ~2800 szó kell csak hozzá ; ez B1.

   (Volt tanárom mondta, hogy egy stabil B2-ről egy stabil C1-re kb. 9-12 hónap kell, napi 2-3 órás tanulás mellett. 0-ról (A1)-B2-re kb. 15-18 hónap ugyan ennyi tanulás mellett. A C1-ről C2-re kb. 1-2 év). Erre az idő intervallumokra azért van szükség, hogy a tanuló agya megértse a célnyelvet használók gondolkodásmódját és e szerint tudjon majd később kialakítani mondatokat, valamint a kiejtés, a szókincs és a nyelvtan is igen sok időt képes elnyelni. Illetve van egy olyan része is, hogy művelődés az adott országról, hogy a legfontosabb tényeket stb. tudja a tanuló (a jobb elmélyülés érdekében is.)

   De ez mind erősen magán és másod vélemény.

   • Robertjordan

    “tanárom mondta…”

    Mindaddig, amíg valaki anyagilag érdekelt abban,hogy egy nyelvet (nála) tanulj, addig nagyvonalúan kezeli az idődet. Ettől függetlenül lehet igaz, amit állít. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a motiváció és a kitartás felülírja a tankönyvi példát. Én most szemptemberben tettem középfokú (B2) nyelvvizsgát németből 5 hónap tanulást követően összességében 85 %-os eredménnyel. Mindezt úgy, hogy a gimnáziumban az egyik legrosszabb voltam nyelvekből… Egyébkéntn napi 2 órát tanulok munka és család mellett. De kialakítottam a saját módszertanomat és azt sem tagadom, hogy fanatikus vagyok, ami annyit tesz, hogy minden szabad gondolatomat a nyelvtanulás köti le. Februárban megyek C1 vizsgára, remélhetőleg sikerül, mert márciusban kezdeni akarom a franciát teljesen alapról és ott sem adok magamnak több időt 1 évnél a C1-es szintig.

    • Time Devourer

     Lényegében ugyan azt írtad le mint én (időintervallumban: tehát majdnem annyi idő kell A1-ről B2-re mint B2-ről stabil C1-re). A motiváció, szenvedély, beleélés, erős elhatározás, vágy mind-mind szükséges ahhoz, hogy valaki gyorsabban járja az útját és akár ugyan olyan pontosan. DE az emberek nagy többségének nincs ilyen képessége, vagy mondhatnám úgy is, hogy nem tapasztalta meg valamilyen oknál fogva ezt az állapotot (ez köszönhető a tanítási módnak, illetve a módszernek).

     Sok olyan embert ismerek akik fordítanak digitális játékokat és/vagy könyveket. Közülük szó szerint 3-4 olyan van aki tényleg tud fordítani és majdnem mindannyian “gyorsan” azaz, 1-2 év alatt tették le a vizsgákat.

     Rossz Példa: Ott van 2 nagyon erőteljes példa (sőt adok egy harmadikat is). A Mass Effect PC-s magyarításában több mint 4500(!) hiba volt, és ezek nem elgépelések, hanem fél/félre fordítások. Ott van a Witcher 2 ahol majd 1900 hiba volt benne és a harmadik pedig Eliot Pattison könyvei, az összes magyartalanul lefordítva, telis-tele hibákkal és félfordításokkal. Abban a sorozatban több mint 5400 hiba van (3 részes,. olyan ~1250 oldal összesen). (Azonban hozzátenném, hogy ma MO-on lehet már C1-el is fordítani!).

     Ezzel azt szeretném mondani, hogy mikor majd meglesz a C2-es nyelvvizsgád, akkor rádöbbensz milyen különbségek is vannak a _nyelvtudás_ szintek között. Angolnál B2-höz kell ~4-4,5 ezer aktív szó, a C2-höz kb. 14-15 ezer és 23-24 ezer passzív (és ez még mindig nem az Oxfordi C2). Sajnos-nem sajnos nekem ezt kell tennem, mert a szakmám megköveteli. És itt is van amit mondtál “motiváció és a kitartás felülírja a tankönyvi példát”, amiben teljesen igazad van. Ettől függetlenül most ellentmondásos leszek (amilyen az élet is), ahhoz, hogy az ember agya ráhangolódjon más nép gondolkodásmódjára, 1-1,5-2 év biztosan kell (angolnál “egy élet is” 🙂 mert ott sok olyan kifejezés van, hogy “azért lett így, mert csak”).

     Sok sikert majd a vizsgádhoz és a jövőbeli vizsgáidhoz.

     ui. kivételek pedig vannak és lesznek is, ami nagyon jó, mert megmutatják, hogy van más út is!

     • béla

      “Angolnál B2-höz kell ~4-4,5 ezer aktív szó, a C2-höz kb. 14-15 ezer és 23-24 ezer passzív (és ez még mindig nem az Oxfordi C2)”

      Faszt kell 24 ezer, 5-8 ezer szóval vígan megvan a Cambridge C2.

     • Time Devourer

      Most készülök Oxfordi C2-es vizsgára, de gondolom Neked is megvan ez a vizsga…. (Oxford C2 és Cambridge C2 abban tér el főként, hogy OC2-nél a teljes nyelvtant kérdezik és sokkal jobban rámennek a szókincsre, a nyelv helyességre, kiejtésre, hogy tud e a vizsgázó angolul gondolkodni, előadni (stb.))
      Magyar nyelvnél is 18-20 ezer szó felett van a passzív szókincs egy művelt embernek, de gondolom ez sem igaz… Egy átlag embernek kb. 10-12k. Majdnem ugyan ez vonatkozik az angolra is és ott az átlag ember szókincse az a C1 (és minden ilyen KER-es vizsgán a C1 az átlag ember szókincsével felel meg). 7500-9 ezer szó kell csak a C1-hez. Ez a szövegek ~98%-os megértését teszi lehetővé azon a vizsgán, azonban C2-ön nem Bodri kutya meséjéről kell beszélni….
      A tankönyvekhez kell kb. 11-13 ezer szó és bármilyen normális egyetemen kérik a C2-öt (főleg Brit egyetemeken!) ; így már elég egyértelművé kezd válni, miért is kell nagy szókincs C2-ön. De ha felmutatod a CPE-A nyelvvizsgádat, akkor hiszek Neked, addig meg inkább a vizsgára való követelményben hiszek. (és azt se feledjük, hogy a tudományos életben a angol vagy német C2 az egy beszálló kártya darabkája!)

     • bela

      http://eurosla.org/monographs/EM01/211-232Milton.pdf

      224. Oldal ez csak egy a sok kozul.

      Hulyeseget beszelsz, es kozel kizartnak tartom h tudnal 25 ezer szot, es nem is fogsz tudni soha.

     • Time Devourer

      De cuki vagy, most erősítettél meg te kis édes :*
      5000 szó (CSALÁD) az X-Lex by Milton and Meara-nál így néz ki: (“play” ; “plays” ; “played” ; “playing” ; “player” VAGY “friend” ; “friendly” ; “unfriendly” ; “friendlier” = 1 szó (család) ++ azt sem számolja, hogy ez most főnév-, ige-, melléknévként (stb.) szerepel e!)
      Se az angol se pedig a szöveg értelmezés nem megy. Ez elszomorító, de sok sikert kívánok a fejlesztésükhöz.

      Kis szösszenetek:
      I. The Elder Scrolls szériában (játék) több mint 12 ezer szót használtak eddig és több mint 300 Dragon nyelv szót.
      II. A legtöbb szókincs teszt szócsaládokra tesztel, nem pedig ténylegesre. Ezért is nehéz pontos adatott adni, hogy mennyi szókinccsel is bír egy átlag ember, főleg, hogy évtizedről évtizedre ez biztosan változik, hisz egyre több mindent fedezünk fel és használunk, ami újabb szavakat eredményeznek.
      III. 71 színt ismerek angol nyelven, 892 fizika, kémia, matematika és biológia _alapkifejezést_ + szakszavakat (angol nyelven). Csak ezzel 963 szót ismerek. Az elmúlt kb. 2 évben 0 ismeretlen magyar szót tanultam és eközben 128 könyvet olvastam el (mind regények), illetve angolul 29 technológiával foglalkozó könyvet, valamint 1 jog könyvet. Ezekből 1384 szót tanultam (ez így 2387 szó, ami csak ezekben a témakörökben használhatóak (többnyire).
      A hivatalos tudományos szókincs 570 szó körül van, ami azt jelenti, hogy nagyon sok tankönyvben ez az 570 szó szerepel a legtöbbször!
      *Köszönet a számokért az Anki szoftvernek és tervezőjének*
      IV. Mi is az a szókincs? Nah ezt nem tudják meghatározni a kutatók! Ez egy nagyon nehéz kutatási ágazat. Kell egy szónak tudni a jelentését (poliszémia, kollokáció stb.), a kiejtését, a helyesírását ; a morfológia és a szintaktika is kell. De mennyünk is tovább Henrisen-re aki 3 dimenzióban határozta meg a szóismeretet: 1. részleges ismeret 2. szókincs nagyság 3. receptív szókincs.
      V. Lex tesztek szintjei : 2k, 3k, 5k, 10k!

      Amiért ilyen kis édibédi voltál, adok Neked egy linket:
      1. http://www.lextutor.ca/research/nation_waring_97.html ennek a végén lesz 50-60 referencia amiből szemezgethetsz.

      Még mindig tartom azt, hogy amíg nem teszel le egy C1-2-es pl. angol nyelvvizsgát, addig maradj csendben és ne oszd az észt.

     • béla

      Tudod mit? jogos bazzeg, mert tényleg szócsaládot ír, csak ez elég megfoghatatlan így. itt jövök egy elnézést kéréssel, pedig nem gyakran szoktam.

      C1-es nyelvvizsgát teszek hamarosan angolból, eddig elég jól megy több teszt alapján is a C2-t is megkaptam volna.

      Ha egy 140 kérdésből álló teszt azt mutatta ki, hogy kb 7000-7500 szócsaládot ismerek az akkor mit jelent? Hány szót kb?

     • Time Devourer

      Előre is sok sikert a vizsgádhoz!

      ” itt jövök egy elnézést kéréssel” >> It’s alright. It’s an easy mistake.

      A kérdésedre válaszolni sajnos nem tudok. Én ebben a témában csak azért vagyok járatos, mert egyetemen volt egy haverom / egyetemi “barátom”, aki egy nyelvész szakra járt és sokat beszélgettünk mindenről, főleg ezekről és (+olvastam a beszélgetések után jó sok általa ajánlott könyvet / könyvrészletet) akkoriban kezdtem el tanulgatni és megtanulni tanulni, ezért is érdekelt annyira engem.
      Szóval a lényeg: A tesztek nagy % szócsaládban számol, a nem nagyon pontosak pedig szavakban. A szócsalád baromi tömör kifejezés, mint a fent említett példámnál látni lehetett (“friend” >> “friendly” ; “unfriendly” ; “friendlier”). Ez 4 szó lenne máris, de a 7-7.5 ezer szócsaládot pedig nem lehet megszorozni 4-el, mert abban azért (angolban főleg!) kifejezések, idiómák is vannak, amik 1-nek számítanak. Ezért is csak úgy lehet meghatározni a tényleges szókincset ha piszok sok hosszú cikket írsz több területen (pl. filozófia, hétköznapi tevékenységek, novellák, fizika, kémia, gondolataid, érzéseid stb.) és azokból ki lehet szedni, hogy mennyi szót is tudsz (természetesen ha nem használsz szótárat :)).

      [A volt egyetemi “barátom” nekem azt mondta, hogy 2-2,5-el szorozzam be az aktív szócsaládot, amit ilyen teszteken kapok, DE az sem pontos].

      Azt hozzá szeretném tenni, így a beszélgetés végén / vége felé, hogy mindenki tisztában legyen a Cambridge C2 BŐVEN elég és nem kell a fent említett Oxford C2 vizsgára menni, mert az speckó vizsga (főként, nyelvészek, tanárok (kötelező), fordítók, tolmácsok, megszállottak, művelt személyek és olyanok akiknek kötelező valamilyen oknál fogva. Ezen ember típusok teszik le ezt a fajtájú vizsgát).

     • henis

      Adsz kérlek ehhez az Oxford C2-höz egy linket? Köszi!

     • Time Devourer

      Elnézést, de nincs sok időm, és nem nagyon nézem az e-mail fiókomat.

      Az Oxfordon Cambridge C2-őt tanítanak, DE maga a vizsga az teljes értékű C2 vizsgával felel meg (a Cambridge C2 egy picit butított + az oxfordi-t csúnyán Upper C2-nek is hívják / hívták).

      Link sajnos nem adható + nincs, mivel itt a tanárok fognak kérdezni ; megpróbálva úgy kérdezni, hogy egy teljes értékű beszélgetést folytass le vele / velük. Magyarán ha csillagászatról kérdez akkor arról beszélsz ; ha az idióta GreenPeace-ről és tevékenységükről, akkor arról, ha esetleg a Brit választásokról, hírességekről és ország látványosságairól, akkor pedig arról (már persze ha van ismereted a témáról, ha nincs akkor eltereled arra amiről van -a témán belül természetesen- ; ha a Brit dolgokkal nem vagy tisztában, akkor megesznek :)). Ez a vizsga kb. 7-7,5 órás (tokkal vonóval)
      Tömören: _teljes_ nyelvtan és sok-sok-sok-sok szó ismeret különböző területeken, ami azért kell, mivel ez a (CPE (C2)) nyelvvizsga _kell_ az Oxfordra és Cambridgre is, valamint a világon nagyon sok angol nyelvű egyetem követeli ezt meg.

      Fentebb vagy lentebb említettem, hogy ez a Cambridge vagy Oxford C2 egy művelt angol szókincsével felel meg a C1 pedig egy (~)középiskolát végzet felnőtt ember szókincsével bír.

      A lentebbi linken ezt írja a C2 vizsgára:
      “CPE – Certificate of Proficiency in English (Level C2)
      The Certificate of Proficiency in English is recognised all over the world as a standard for access to further education. Professional organisations and companies consider CPE to be a certificate corresponding to a near-native command of the language. It is also recognised by the Portuguese Ministry of Education as suitable for primary teaching.”

      Törvények: http://www.coe.int/T/DG4/Linguistic/
      Szerintem fontos kis oldal: http://www.alte.org/
      Egy példa a nyelvtanulás lehetőségére: http://www.oxford-school.pt/language_courses.htm#2

  • béla

   Bálintnak ez a nyelvtanulásnak nevezett bohóckodása meg egy vicc kategória kb.

   Tervezgetni azt marhára tud, de kb semmit nem ért el vele, az 5 év meg már régen lejárt.

   Gyakorlatilag 2 nyelvet sajátított el alap szinten 5 év alatt. Na az fasza.

   Bálint nyelvtudás valahogy kb így néhet ki:
   Angol: legyen felső…(jó, évtizedei voltak rá kb, meg anyanyevi környezet évekig)
   Német: Gyenge középszint lehet kb.
   Kínai: nem hinném hogy 2 tőmondatnál tudna többet…
   Spanyol: ebből se nagyon
   Orosz: LOL

   Na szóval nekem annyi a gondom, hogy Bálint már nálam rég hitelét vesztette, de a legviccesebb amikor poliglott szakértőként van beállítva, pedig bőven találni olyat aki 2-3 nyelvet felsőfokon beszél (és hol van ettől Bálintunk…), mégse áll ki a nyilvánosság elé farkat rázni.

   Szóval Bálint, jó lenne ha mutatnál is valamit, mert én is tudom mondani hogy 25 centi, csak hát kérdés, hogy ki hiszi el, meg mennyi ebből a valóság.

   (Szerencsédre sok lusta és reménytelen ember van, ezek olvasnak téged, csak sajnos ők is a tervezés fázisban vesztegelnek ahogy te….)

   • Ujrakezdo

    Nem értem miért kell ilyen gonosz stílusban neki menni bárkinek is.

 • Farkas Anikó

  Gratulálok az eddigiekhez! Véleményem szerint az a nagy harci helyzet, hogy ha a vizsga a cél – és nem az, hogy beszélgetni tudj, meg olvass -, a német tanulás során nem lehet hanyagolni a nyelvtant. Az elején sem.Szemléltetés: http://www.nemet-gyerekeknek.hu/nemet-tanulas/a-legtobb-gyerek-elso-idegen-nyelvkent-angolul-tanul/

  • Time Devourer

   Míj jó lenne, ha lettek volna német nyelven komoly és egyben jó minőségű informatikai és robotikai könyvek valamint informatikában használt szabványok teljes leírása, mert akkor valószínűleg én is tanultam volna első nyelvnek németül, de így maradt az angol nyelv, amelyet majd a japán és latin követ (és ezek után ha még járom eme sárgolyó rejtelmes útjait, akkor jöhet a német és a spanyol, melyet esetleg egy kis kínaival fűszerezek).
   Ezzel finoman azt szerettem volna mondani, hogy én(!) régen pont ezt utáltam az iskolában/iskolákban, azt, hogy: ha én balról veszem elő az ürítő eszközöm, akkor odajön valaki és azt mondja, márpedig azt jobbról kell! Szerintem (mivel mind egyediek vagyunk) ezt a családnak kell eldöntenie, miután teljes “felvilágosítást” kaptak a nyelvekről, mert ők tudják, hogy a csemetéjük milyen beállítottságú (introvertált? vagy extrovertált? netán ambivertált? ; érdekli a természet? a tudományok? vagy teljesen egy (vagy több) művészetért van oda? – szeret táncolni napestig? avagy rajzolni? ; mi lehet számára a legmegfelelőbb nyelv az útján? ; Mert mind tudjuk ebben a korban majdhogynem bármikor és bárhol lehet tanulni, hisz csak egy “”okos telefon”” kell hozzá(!) (+ 1 mester vagy 1 tanulótárs is “ildomos”).
   Azt szeretném még hozzátenni, hogy ma Magyarországon nagyon sok helytelenül fordított művek vannak a könyvesboltok vagy digitális játékboltok polcain. Sajnálatos mód elegendő egy kezem arra, hogy megszámoljam mennyi megbízható kiadó van ma ebben az országban és ez nem csak erre az országra értendő! HA lennének olyan emberek (ismét), akik fordítanának és segítenének másoknak, hogy lefordítják a műveket a lehető legpontosabban, talán akkor mondanám azt, hogy bármilyen EU-s nyelvet érdemes lenne tanulni, de mindaddig míg ezt nem támogatják (sőt a digitális könyvtárat EU szinten tiltják), addig ez csak nehézkesen vánszorog előre.

   Szerintem nyelvtan kis mennyiségben mindig is fontos egy nyelv tanulása során. Angolnál a pl. New English File sorozatban nagyon jól eltalálták (bár ebben is van hiba), a nyelvtan adagolását, mert minden egyes leckéhez – ami eleinte 2 oldal majd 4 oldalra bővül – van egy kicsi nyelvtani rész. Ezt a szöveggel megtanulva és a munkafüzet kitöltésével igen jól elsajátítható (szerintem). Nekem nagyon sokat jelentett mikor megtanultam a used to, going to és will, a could-al való kérdések miért jók, a have és had to, a mi lenne ha (if, would – would, if) páros, az egyenes szórend (stb.) megismerését, mert ezek segítettek abban, hogy jobban ráhangolódjak az angol nyelv sajátosságaira és később pedig az angol gondolkodás mód “megértéséhez” segitkeztek.

   Bálint, Neked pedig sok sikert a C1-hez és annak felkészüléséhez és remélem találsz egy tanárt, aki tud majd segíteni az előrehaladásod során.

   Várom / Várjuk a következő cikkeidet és fejleményeket 🙂

Ugrás az oldal tetejére