Ezért fizetek szívesen nyelvtanulási anyagokért

Elképesztően sok kérdés érkezik hozzám, hogy mit gondolok erről meg arról a termékről, szerintem megéri-e megvenni, nincs-e ingyenes verziója, és így tovább. Ez érthető, hiszen mindenki pénzből él. Szeretjük jól és okosan elkölteni a rendelkezésünkre álló keretet.

A következő írásban bemutatom a személyes véleményemet arról, hogy én milyen okból szeretek fizetni egy bizonyos termékért vagy szolgáltatásért.

Mert hölgyeim és uraim: nem mindenki a sátán maga, aki pénzt mer kérni valamiért, amibe rengeteg időt és energiát fektetett!

Az írás kimondottan a nyelvtanulási témára fókuszál, azonban az élet bármelyik területére alkalmazható.

Olcsó húsnak híg a leve (ingyenes anyagok kontra fizetős anyagok)

Az elmúlt pár hónapban rengeteg időt töltöttem a net különféle bugyrainak átfésülésével. Egy koherens, alapos, nyelvekre lebontott adatbázist szerettem volna összerakni a megbízható nyelvtanulási termékekből.

Amit viszont találtam, az elég elszomorító. A tény maga, hogy az internetre bárki bármit szabadon felrakhat azt eredményezi, hogy rémisztő mennyiségű szemét és mocsok van jelen. Éppen ezért alaposan meg kell szűrni, hogy miből tanuljon az ember.

Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy minden rossz, ami ingyenes, és minden jó, ami fizetős. Ha egy termék fizetős, abba a készítője valószínűleg beleadott apait-anyait, hiszen a megélhetése múlik rajta. Így sokkal valószínűbb, hogy minőségi munka fog kikerülni a kezei közül. Persze nem tutibiztos, de sokkal valószínűbb.

Ha pedig az egyenlet másik oldalát nézzük, miszerint az interneten az égvilágon minden megtalálható, csak tudni kell megkeresni, akkor igen, így már „egyszerű”.

Amennyiben végtelen mennyiségű idő áll rendelkezésedre, akkor tényleg össze tudod bogarászni magadnak egy nyelv teljes elsajátításához szükséges összes anyagot. Ingyen. Tudom, én is csináltam.

De hát nem azon sír-rí mindenki, hogy nincs ideje nyelvet tanulni? Persze, hogy nincs, ha a napi 10-20 percét is azzal tölti, hogy KERESGESSEN, ne pedig effektíve tanuljon vagy gyakoroljon.

Idő kontra pénz

Az első szabály: valamit mindenképpen be kell fektetni. Vagy időt, vagy pénzt.
Tekintve azonban, hogy mindenki mindent múlt hónapra akar, az egyetlen ésszerű válasz a dolgok meggyorsítására az, ha pénzt fektetek a dologba.

Kövezzenek meg, de nekem bizony megéri mondjuk a Germanpod101 oldal többezer, szintekre bontott leckéjéért, kiejtéstréneréért, extra anyagaiért, szövegátirataiért, szókincsfejlesztőjéért havonta 10 dollárt (2200 Ft – mi ez, mondjuk 4-5 sör?) fizetni. Ezért az összegért gyakorlatilag, mint egy jó tanár, kézen fog és végigvezet a jelenlegi szintemtől oda, ahova el szeretnék jutni.

Közben nem kell azon agyalnom, hogy mi legyen a következő lecke, hogyan gyakoroljak, vagy készítsek jegyzeteket, mert minden ott van egyben. Ha valaki nem hajlandó egy pár ezer forintot a saját tudásának módszeres és hatékony bővítésére fordítani, akkor az már eleve vert helyzetből indul. Mert nem keresgetni és rendszerezgetni akarok a nyelvtanulásra fordított időmben, hanem tanulni.

Azért is szeretek fizetni egy termékért, mert akkor én vagyok nyeregben: tudom, hogy van rá garancia, tudom, hogy egy szakértő állította össze, akitől kérdezhetek (hiszen csak egy email távolságra van tőlem).

Az elmúlt évek során tengernyi emberrel leveleztem, és nagyban megkönnyítették a dolgom (például az ANKI Androidos verziójába az én kérésemre tettek bele egy funkciót – és igen, az Android ingyenes, viszont az iPhone-verzió fizetős).

Arról nem is beszélve, hogy az a tény, hogy megvettem valakinek a termékét (azaz mintegy azonnal hozzáférhetek az ő teljes tudásához), feljogosít arra, hogy kérdezzek tőle, a témán belül szinte bármit.

Így lehet például, hogy az LDL csomag készítője, Lucas nagy segítségemre volt a módszer pontos használatában, vagy a gyakorlásra vonatkozó kérdéseimre is precíz válaszokat adott. Mi több, az ő terméke által megtanult németet is volt alkalmam vele gyakorolni.

Vagy mondjuk mikor 2014. júniusában a berlini Polyglot Gatheringen vettem részt, személyesen tudtam beszélni és kérdezni Judith Meyertől és Chuck Smith-től (a Germanpod101 két házigazdája). Ugyanezt elmondhatom az emailes kapcsolattartásról is – rengeteget segítettek.

A legtöbb termékhez a vásárlástól számítva 30 napos pénzvisszafizetési garancia jár – ha nem tetszik, visszaadják az árát (itt most természetesen a digitális termékekre, kurzusokra gondolok, nem fizikai könyvekre).

Megmondom az igazat: volt már nem egy termék, ahol éltem ezzel a lehetőséggel, mert egyszerűen nem az volt, amire számítottam (természetesen ilyen is előfordulhat). De egyszer SEM volt olyan, hogy ne adták volna vissza a kifizetett összeget!

Sőt, tovább megyek: még olyanért is fizettem, amit messze nem használtam ki.

Például, mikor a kínai nyelvvizsgára készültem és csak egy hónapom volt rá, előfizettem a Gurulu HSK előkészítő csomagjára, ami 3 hónapos volt, és 40 euróba került. Csak az első hónapot használtam ki, utána már felé sem néztem, hiszen a vizsga után már nem volt értelme (akkor).

Még így is bőven megérte a dolgot, hiszen 92%-kal zártam a vizsgát, tehát a célomat maximálisan elértem.

Vagy mondjuk ott van az Effortless English, aminek én személy szerint (az angolommal együtt) rengeteget köszönhetek. 99 dollár, azaz 22000 Ft. Ez egy magántanárnál nagyjából 4×90 percnek felel meg. Az EE-t több mint fél évig használtam, és rengeteget lendített a beszélt angolomon. A legjobban befektetett summa volt.

A legfőbb ok

A legfőbb okot pedig a végére hagytam. Ha valamiért fizetek, akkor sokkal valószínűbb, hogy azt teljesen kihasználom, kifacsarom, ami benne van, és magamévá teszem a benne lévő tudást – egyszerűen azért, mert ha nem ezt tenném, elpazarolt pénznek érezném.

Mit szépítsük a dolgot? Rengeteg mindent le lehet tölteni (illegálisan) a netről – de vajon mennyire fogom én azt megbecsülni és használni? Tök mindegy, hogy mit csinálok vele, nem került semmibe.

Letölthetem én a legújabb számítógépes játékokat is egy nappal megjelenés után ingyen, 10-et, 100-at, 1000-et, de vajon hányat fogok végigjátszani ebből, és hány fog igazán örömöt okozni? Úgy van. Egy sem. Ugyanez érvényes a nyelvtanulási anyagokra és megannyi más dologra is az élet más területén.

A konklúzióm tehát annyi, hogy vannak jó ingyenes és jó fizetős termékek, és rossz ingyenes és rossz fizetős termékek is. A fizetőseknél nagyobb valószínűséggel fogsz minőséget találni, és ha egyszer beruháztál, érezni fogod a gyenge nyomást magadon, hogy igenis vidd végig és tanuld meg a benne lévő dolgokat.

Döntsd el, hogy neked mi fontosabb: az időd vagy a pénzed – félre ne érts, nincs jó vagy rossz válasz. De csak egy válasz van.

Én például ezért veszem meg a nevetségesen drága Moleskine jegyzetfüzetet, mert fontos nekem, így jobban értékelem, és élvezet bele írni. Szívesen leülök elé firkálni, örömet okoz és ez biztosítja, hogy valami előbb-utóbb ki fog jönni abból a jegyzetből. Így születnek a jó Öt év – öt nyelv+ posztok. 🙂

Minden második hozzám intézett kérdésben benne van az, hogy hogyan vagyok képes ennyi mindent csinálni (nyelvet tanulni, blogot írni, dolgozni, Ironmanre edzeni, szocializálódni, a kapcsolatomat ápolni).

A rövid és tömör válaszom annyi: nekem minden esetben az időm a legfontosabb, és ezért örömmel áldozok pénzt arra, ami lerövidíti az utat. És nem csak a tanulásban.

Te hogy vagy ezzel? Osztod a nézetemet, vagy teljesen ellene vagy? Ne felejtsd el megosztani másokkal is ezt az írást!

Szeretnél mindenre emlékezni, amit már egyszer megtanultál?

Akkor ismerd meg, hogy hogyan működik az elméd, a memóriád és hogy hogyan jegyezhetesz meg mindent az általad tanult nyelven. Katt ide a részletekért!

 • Bea

  Sziasztok!

  Most elég sok youtube videó előtt látom a Chad english http://practiceparadise.com/welcome promóját, ahogy látom ez is a beszédre fókuszál. Az ingyenes anyagok elég jók, akciósan 99 dollárért kínálja a korlátlan hozzáférést, de nem tudom milyen a többi része az anyagnak. Nem találok referenciákat róla, próbálta esetleg innen valaki?

  Köszi 🙂

 • Csab

  Tetszett a cikk nagyon Bálint, de pont van benne egy lényeges dolog. Mégpedig az Anki. Androidra ingyenes az app, iosre meg 25$. Én is szeretem megadni a fejlesztőknek, ami jár nekik, hogy ha jó egy program, akkor azt támogatom. De ez irtózatosan nagy pofátlanság. Miért büntetnek azért amiért én más rendszert használok. Oké, az ios más platform, nem is nyílt mint az android (az sem az, de ebbe most ne menjünk bele) de ezért miért kell nekem 25x árat fizetnem???? Márpedig arra a programra eszméletlenül nagy szükségem lenne telefonon. De ez annyira bicskanyitogató, hogy nem vagyok így képes megvenni.

  Vettem egy alternatívát 4$-ért ami szinte mindent tud, mint az anki, ám ez nem enged tovább addig, míg pontról pontra ugyanazt be nem írom ami a szótanuló kártyáimon van. Ez pedig elég frusztráló, mert van olyan ahol van pont van ahol nincs, van ahol Have you got-tal van a kérdés van ahol Do you have-el és ugye mindkettő ugyanazt jelenti csak másképp van leírva. És így megkívánja tőlem, hogy szóról szóra tudjam. Míg az anki csak azt írta hogy hány rossz karakter van benne és már dobta is a követezőt, ezzel nagyon lassan haladok és a tanulási élmény is egyre inkább kudarc. A rengeteg szótanuló kártyám “bedigitalizálása” épp ezért is meg is akadt. Szóval kéne az Anki program, de nem mindenáron. Jó lenne tudni, hogy a fejlesztők ezt hogy gondolták. Mert még 8 vagy 10$-t örömmel ki is fizetnék érte, de 25$-t már nem.

  • Abszolút megértem és teljesen jogos.

   Azért van, mert az iOS-ből befolyó pénz finanszírozza az ÖSSZES másik platformot. Azért ilyen drága, mert akinek iPhoneja van, az “el van eresztve” és sokkal könnyebben költenek pénzt. Persze ez általánosítás, és nem mindenkire igaz személy szerint (mint ahogy rád sem).

   Én úgy vagyok vele, ha az Androidos kerülne 25 dolcsiba, akkor is megvenném, mert egy életen keresztül használom és pár ezer forintot kifizetek érte. Ha neked 10 dolcsit megér, de 25-öt nem, az is világos. Ezt neked kell eldöntened.

   • Csab

    Tudom, hogy ez nem az iphone sirámok topikja, de azért nem biztos, hogy megér 25$-t, mert nem tudom emlékszel-e volt, az ios 7nél egy design váltás, amikor az appok egy részét újra meg kellett venni, hogy ha használni akartad. (a készítők másik fele meg ingyen frissítésnek adta). Valamint csak iosre elérhető (volt) a szótanuló című program. Míg nem tudtam, hogy csak kifejezéseket kéne tanulni és nem szavakat, sokat használtam. (Bevallom, még néha most is, mert nagyon sok szó van benne és amíg nem tudom az összes kártyám bevinni, addig a szókincsem a legnagyobb akadály már csak a tanulásban.) Már ios6 óta abba hagyták a fejlesztését, gyakran kilép és instabil, de még működik. Pedig azt is megvettem. Azóta nem hiszek az “örökké használhatom” programokban. És ez csak 1 példa volt a nagyon sok közül. Folyamatosan tűnnek el programok az App storeból, amik 90% hiába van meg, az új rendszereken már el sem indul. És ha jobban tudnék angolul, akkor megírnám a fejlesztőknek is, hogy ez mekkora lehúzós és sztereotipikus hozzá állás.

    Szeretem a blogodat, most már egyre többet fogom használni, de ez most egy nagyon fájó pont, amin nem tudok túl lépni, mert nem az összegről van szó, hanem az elvről. És a bizalom teljes hiányáról a történtek miatt. Szóval bocsánat a nagyon off téma miatt.

    • Világos, értem amit mondasz.

     Alternatív megoldásként erősen ajánlom az Androidot. 🙂

     • Csab

      Én is egyre többet gondolok arra, hogy másodtelefonnak beszerzek egyet, ilyen célokra (is). 🙂

 • Pingback: Az önálló nyelvtanuló (az Öt év - öt nyelv+ manifesztója) | Öt év - öt nyelv+ | Szórakoztató nyelvtanulás()

 • ToZo

  Ugyanezt éreztem én is az Effortless-el kapcsolatba rengeteg mp3 hanganyag de semmi vieó vagy kép stb.
  Aki vizuális típus annak szerintem ez túl száraz. De lehet ez csak az én véleménynem, mindenestre örülök, hogy nem fizettem érte 20 ezret.

  • Világos – persze, nem jöhet be mindenkinek minden. Amúgy az EE-re is van 30 napos pénzvisszafizetési gari, ha nem tetszik, jelzed és visszautalják a pénzt. 🙂

 • Beyzie

  Klafa bejegyzés, a nyelvtanulási kezdetemkor nem értettem volna egyet, most már nagy részben igen:) Például felismertem azt, hogy néha filléres tétel egy-két nyelvkönyv, ami olcsósága ellenére abszolút nem vacak. Pl. Holló Krisztina Tanuljunk Angolul! sorozata 3 részes és a nekem kellő darabját 400 Ft-ért vettem meg, nagy kedvenc, hasonló a népszerű Dohár-féle Kis Angol Nyelvtanhoz, ami szintén mind a 2000 Forintját megérte. (Volt olyan is persze, amit szintén pár száz forintért gubiztam, de vacak is volt.) A Grammar in Use sorozat pedig drága, de abszolút kedvenc, s azt sem muszáj közel 10.000 Forintért megvenni egy könyvesbolt-lánc tagjában, mert kis helyen 5600 Ft-ért vesztegetik:) De van, amit letöltöttem mocskos-galád-állat módon, mert vagy nem jelent meg kis hazánkban, vagy már nem forgalmazzák – ugyanakkor sok olyan könyvet vettem meg, amit előbb letöltöttem és így kiderült számomra, hogy príma áru, hát megvettem (a fentebb említettek is ilyenek – kivétel a Holló Krisztina-féle, azt véletlen gubiztam egy kis papír-írószer boltban tollvásárláskor:) De most is tele van a gépem mindenféle “okosan” letöltött nyelvtanulási cuccal, de megnéztem, mit tudnak és érdemtelennek bizonyult a legtöbb – pedig pénzért mérik őket alaposan. Az Effortless English-t is letöltöttem javaslatodra anno “ingyen”, az első lecke után kiidegelt és tudtam, számomra nem használható olyan hanganyag, ahol folyton csak arra tudok gondolni a hallgatása közben, hogy de hókon vágnám egy lavinával a beszélő muksót. Szóval, ilyen ez.:)

  • Igen, egyetértek! 🙂 A Dohár féle nyelvtan tényleg jó és az EE valóban idegesítő tud lenni néha. Mondjuk én személy szerint hiszek benne, hogy ez is hozzátartozik, hogy az ember könnyebben megjegyzi. 🙂

   • Beyzie

    Nem olyan rég leltem rá AJ másik anyagára, a Real English Conversation-re, a http://learnrealenglish.com/ oldalon. Na ez ilyen echte EE-féle cucc, csak nem hagyták az idegesítő mókust performaszatolni:) Amit rápillantva észrevettem, hogy talán picit magasabb szinttől nyomják.

    • Az REC nem az övé, hanem a haverjaié, de azt hiszem ő is segített benne. Szerintem is jó cucc.

Ugrás az oldal tetejére